Нотаріус Завалієв Артем Анатолійович про договори і посвідчення

У сучасних умовах переходу всього суспільства, зокрема й держави, до ринкової економіки ключового значення набуває нерухома річ (нерухоме майно). Артем Анатолійович Завалієв говорить про зацікавленість у такому об'єкті цивільно-правових відносин. Насамперед вона полягає у фізичних властивостях нерухомого майна.

«Крім того, ринок нерухомості в Україні щороку неухильно зростає, що приносить дивіденди власникам такого майна», – говорить Артем Завалієв.

Розуміючи економічну значущість нерухомості, законодавці під час розробки Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) встановили особливі вимоги щодо укладання договорів, предметом яких є такі об'єкти.

Відео дня

Артем Завалієв розповідає, які договори підлягають нотаріальному посвідченню

Нотаріус Завалієв Артем Анатолійович зазначає, що, відповідно до ст. 793 Цивільного кодексу України, договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (її окремої частини) терміном на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню. Статтею 220 ЦКУ визначено правові наслідки невиконання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору – він визнається недійсним.

«Якщо додаткова угода до договору оренди нерухомого майна передбачає зміну пункту договору, який передбачав менш ніж трирічний термін, то за загальним правилом, передбаченим ст. 654 ЦКУ, така додаткова угода або договір у редакції такої угоди підлягає нотаріальному посвідченню, якщо інше не встановлено договором або законом», – пояснює Завалієв Артем.

Що входить до обов’язків нотаріуса – пояснює Завалієв Артем Анатолійович

Нотаріус Завалієв Артем Анатолійович про договори і посвідчення

Нотаріус, який посвідчує договір із продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами, має щокварталу подавати до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір. Завалієв Артем Анатолійович говорить:

«Така інформація включається до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку».

Форма Податкового розрахунку і Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.

«Крім того, згідно з частиною першою статті 55 Закону України «Про нотаріат», договори про відчуження та заставу майна, що підлягають реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності на таке майно. У разі застави майбутнього майна або створення забезпечувального обтяження в майбутньому майні нотаріусу надаються документи, що підтверджують наявність прав на набуття такого майна у власність у майбутньому», – резюмує Артем Анатолійович Завалієв.

Отже, за загальним правилом договір підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або угодою сторін, а у випадку з нерухомим майном такі договори, як наголошує Завалієв Артем Анатолійович, підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню згідно з вимогами Кодексу.