Соціологи дізналися, що турбує українців / колаж з фото УНІАН

Війна в Україні є найбільшою проблемою країни та українців, але людей також дуже турбують прояви корупції та низькі зарплати й пенсії.

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), поза війною у всіх регіонах найбільше турбує українців корупція - 63%, та низькі зарплати та пенсії - 46%.

Зі списку респонденти могли вибрати три важливі проблеми, які, крім війни, їх найбільше турбують. На третьому місці проблема, яку вибрали опитані - високі комунальні тарифи - 24% опитаних, демографічна проблема, ризики неповернення наших біженців з-за кордону - 22%, ще 20% - називають безробіття, 15% - відсутність запрошення України до вступу до НАТО і можлива відсутність прогресу в цьому питанні.

Відео дня

Більшість респондентів - 54% - стверджують, що насамперед боротися з корупцією мають нові антикорупційні органи - НАБУ, САП, створені після 2014 року. Водночас досить багато респондентів також говорять про президента/Офіс президента (43%) і умовно "старі" правоохоронні органи - поліція, СБУ, прокуратура (32%). Водночас 24 % вважають, що боротися з корупцією має судова влада, 20% - прості громадяни, 16% - Верховна Рада, 12% - громадські організації, 10% - уряд та міністерства, 4%- бізнес, підприємці.

У КМІС зазначають, що корупція залишається потужним тригером для українців і, крім перемоги, українці хочуть ефективної боротьби з корупцією. При цьому питання власного добробуту (як-от пенсії/зарплати, безробіття чи тарифи) менше турбує населення, ніж несправедливість через корупцію. За результатами опитування КМІС для Консультативної місії Європейського Союзу, 68% українців вважають, що щоб добитися правосуддя потрібно дати хабар.

У КМІС також зазначають, що за результатами опитування наразі НАБУ довіряють 31% (не довіряють - 44%). Загалом щодо антикорупційних органів 33% вважають, що вони здатні боротися з корупцією, а 56% дотримуються думки, що нездатні. Водночас кращою є зараз довіра до СБУ (59% довіряють і 26% - не довіряють) та поліції (56% довіряють і 37% не довіряють).

Важливі новини - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, TIME у своїй аналітичній статті, яку широко обговорювали в соціальних мережах, зазначало, що питання корупції в Україні в останні місяці погіршило відносини президента Володимира Зеленського з багатьма його союзниками.

Зеленський у коментарі виданню визнав серйозність проблеми з корупцією, але водночас припустив, що деякі іноземні союзники схильні перебільшувати проблему, оскільки це дає їм привід припинити фінансову підтримку.

Зазначається, що для зменшення занепокоєння союзників Зеленський пішов на кілька драматичних кроків, зокрема, звільнивши міністра оборони Олексія Резнікова, який потрапив під пильну увагу через корупцію в його міністерстві.

Водночас, як зазначали посадовці в коментарі TIME, увесь тиск, спрямований на викорінення корупції, не лякає тих, хто прагне збагачення, і "люди крадуть, наче завтра не буде".

Довідка. Упродовж 30 вересня - 13 жовтня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) проведено всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус", до якого були включені запитання щодо топ-проблем (крім війни), та хто має докладати зусиль для боротьби з корупцією. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Вас також можуть зацікавити новини: