Цієї осені Україна знову перейде на зимовий час / фото ua.depositphotos.com

Економічна вигода України у випадку відмови від переведення годинника на літній час буде зменшуватися, відповідне рішення варто ухвалювати з урахуванням досвіду європейських країн - наших сусідів.

Про це заявив "Обозревателю" економіст Борис Кушнірук.

Експерт розповів, що ця "традиція" пов'язана з "індустріальною побудовою країн Європи минулого століття". Тоді чимало робітників починали працювати до заходу сонця, що спричиняло додаткові витрати електроенергії. Попри великі зміни в європейській та світовій економіці переведення годинника досі приносить економічний зиск. Втім, каже Кушнірук, він продовжить зменшуватися. Економіст пояснив це змінами в структурі споживання електроенергії, яка сьогодні витрачається не на освітлення, а на живлення електроприладів та гаджетів.

Відео дня

"Тому що, якщо європейські країни продовжують переводити годинник, двічі на рік потрібно узгоджувати всі вантажні та пасажирські перевезення, рух автомобільного, авіаційного та залізничного транспорту тощо", – пояснив економіст. І спрогнозував, що на подібні узгодження може піти щонайменше рік.

Читайте такожКоли переводимо годинник 2021: дата і вплив на здоров'я людини

Як відомо, цієї осені Україна перейде на зимовий час 31 жовтня о 4-й годині ранку. Стрілки годинника повернуться на годину назад.

Законопроект про скасування переведення годинника

  • 19 березня Верховна Рада не підтримала законопроект щодо скасування сезонного переведення стрілок годинників, автором якого був Руслан Стефанчук. За законопроект №4021 "Про обчислення часу в Україні" проголосували лише 212 (за необхідних мінімум 226) народних депутатів.
  • Парламент вирішив направити законопроект до Комітету ВР з питань економічного розвитку на доопрацювання. За це рішення проголосували 226 депутатів.
  • Законопроектом передбачалося, що переведення годинникової стрілки в останню неділю березня і в останню неділю жовтня на території України не здійснюється, а обчислення часу здійснюється за київським часом, що є єдиним для всієї території України.