12 червня затримали трьох осіб, які намагалися передати 5 мільйонів доларів хабара керівництву НАБУ та САП / фото САП

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід підозрюваного у спробі підкупу керівників антикорупційних органів першому заступнику начальника ГУ ДПС у місті Києві Миколі Ільяшенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі понад 84 мільйонів гривень.

Читайте такожПідкуп екс-міністром Злочевським НАБУ і САП: з'явилися нові подробиці справиВідповідне судове рішення ухвалила слідчий суддя Віра Михайленко.

«Клопотання детектива задовольнити частково, застосувати до підозрюваного Ільяшенка Миколи Вікторовича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із дня фактичного утримання, тобто до 10 серпня 2020 року. Визначити підозрюваному заставу в 40 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 84,08 мільйонів гривень», – заявила Михайленко.

Відео дня

У разі внесення застави на Ільяшенка покладаються такі обов’язки: прибувати до слідчого в провадженні, в якого перебуватиме кримінальне провадження прокурора та суду за першим викликом, не відлучатись з Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти про зміну місця свого місця проживання або роботи, утримуватись від спілкування з будь-якими особами з приводу обставин викладених в письмовому повідомленні про підозру, крім своїх захисників, детективів, прокурорів, суду, носити електронний засіб контролю.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня було затримано трьох осіб, які намагалися передати 5 мільйонів доларів хабара керівництву НАБУ та САП за закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра екології, президента компанії Burisma Group Миколи Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесмену Сергію Курченку банк, і до легалізації цих коштів.

На даний час слідство у цій справі зупинене, а Злочевський перебуває в розшуку.

Правоохоронці затримали першого заступника начальника Головного управління ДФС у Києві Ільяшенка, одного із керівників групи компаній Burisma та колишнього керівника одного з департаментів ДФС України - довірену особу Злочевського.

Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб).

За даними слідства, він отримав кошти від осіб, пов’язаних зі Злочевським. Постанову про закриття провадження Ільяшенко оцінив у 6 мільйонів доларів, з яких 1 мільйон доларів планував залишити собі, а 5 мільйонів доларів передати у вигляді хабара керівництву НАБУ та САП. Всі 6 млн доларів були вилучені правоохоронцями.

На причетність до злочину також перевіряються співробітники Офісу генпрокурора, які за домовленістю із затриманими особами передавали їм інформацію, що справа дійсно закрита, про що міститься інформація у відповідному реєстрі.

14 червня Вищий антикорупційний суд почав обирати підозрюваним запобіжні заходи.

Суд вже постановив обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 40,3 мільйона гривень Андрію Кічу. Напередодні ряд ЗМІ з посиланням на прес-службу групи компаній Burisma повідомили, що Кіча вже не працює директором з правових питань Burisma, а займається адвокатською діяльністю.