Повістку можна отримати повторно / УНІАН

Військовозобов'язані в Україні можуть отримувати повістку повторно, розповів юрист Ростислав Кравець.

Про це пишуть "Факти".

"Звичайно, повторні повістки можуть надсилатися, якщо особа за певних обставин її не отримала. Повторну повістку можуть направити як для уточнення даних призовника, так і для проходження ВЛК, щоб з'ясувати придатність до служби", - розповів він.

Відео дня

За словами експерта, повторні повістки можуть направляти в разі, якщо вручити її перший раз не вдалося, або ж чоловік не з'явився до військкомату після отримання.

За ухилення від мобілізації або неявку до військкомату в Україні передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність, нагадує Кравець. Йдеться штрафи або позбавлення волі на строк 3-5 років.

"Однак навіть сплата штрафу або арешт не звільняють військовозобов'язаного від мобілізації", - підкреслив юрист, додавши, що навіть при засудженні за ст. 336 Кримінального кодексу військовозобов'язані все одно можуть підлягати мобілізації і повторно отримати відповідні повістки.

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.