Зеленський хоче оновити склад КСУ / УНІАН

Представник президента України у КСУ, народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський заявляє, що новий склад Конституційного суду має оцінити «ієрархію цінностей», які порушені нинішнім складом суду.

Про це він сказав у коментарі УНІАН.

«Парадоксальність ситуації у тому, що ті гарантії суддів КСУ, які мали забезпечити здійснення неупередженого, об’єктивного, чесного конституційного судочинства, перетворилися на індульгенцію за будь-які свавільні дії з боку суддів КСУ», - заявив він.

Відео дня

За словами Веніславського, оскільки Верховна Рада не може законом припинити повноваження окремого судді, має бути ухвалене політико-правове рішення щодо дострокового припинення повноважень усього складу Конституційного суду.

Читайте такожУ Зеленського назвали терміни можливого призначення нового складу КСУ

«Далі з дотриманням процедур, які передбачені чинним законом «Про Конституційний суд України», регламентом Верховної Ради, іншими нормативно правовими актами, які регламентують порядок призначення суддів, буде призначено новий склад Конституційного суду України, і нехай новий склад КСУ дає оцінку конституційності цього закону», - наголосив він.

Представник президента у КС висловив переконання, що «новий склад Конституційного суду України має оцінити ієрархію цінностей, які порушені нинішнім складом КСУ, у тому числі цінність прав людини, європейської інтеграції України, цінність верховенства права, оскільки порушення суддями суддівської етики і вчинення дій в умовах конфлікту інтересів безсумнівно заперечує верховенство права. Будемо очікувати вердикту від нового складу Конституційного суду України».

Атака КСУ на антикорупційне законодавство: хронологія подій

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.