Учасниками злочинної схеми були понад 30 осіб / фото cyberpolice.gov.ua

В Україні викрили злочинну групу колекторів, які шантажували клієнтів-боржників порнографічним контентом.

Читайте такожНе боржник і не поручитель. Що робити, коли допікають колекториПро це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

«Фігуранти надавали кредитні послуги, а у разі несплати позики – шантажували клієнтів. Окрім погроз фізичною розправою, за допомогою фотомонтажу виготовляли протиправний контент за участі боржників. Правопорушникам загрожує до дванадцяти років ув’язнення», – говориться в повідомленні.

Встановлено, що учасниками злочинної схеми були понад 30 осіб. Фігуранти створили  дві фінансові компанії, що надавали кредити. В штаті компаній були й колектори, які займалися шантажем клієнтів-боржників:

«Зловмисники за допомогою фоторедакторів виготовляли порнографічний контент із зображенням позичальників або їхніх родичів. Далі – погрожували розповсюдити такі матеріали та вчинити фізичну розправу».

Деталі розслідування

За попередніми підрахунками, зловмисники здійснили понад 360 тисяч погроз громадянам із різних регіонів України.

Працівники поліції провели 50 обшуків в офісах компаній, квартирах та автомобілях фігурантів. За результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, серверне обладнання та «чорнові» записи. Обшуки одночасно проходили на території Київської, Харківської, Вінницької, Сумської областей та у столиці.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) та за ч. 3 ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Слідчі дії тривають.