Ткаченко зібрав у міністерстві ключових стейкхолдерів / фото Ткаченко/Facebook

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про початок роботи над всеукраїнським проектом з медіаграмотності.

Про намір вивести це питання на системний державний рівень міністр розповів на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні зібрав у міністерстві ключових стейкхолдерів, які вже мають досвід по популяризації медіаграмотності. Буду виводити це питання на системний державний рівень. Консолідую напрацювання, щоб стратегічно масштабувати процес в країні», - зазначив він.

Відео дня

За словами Ткаченка, виклик пов’язаний не тільки з російською пропагандою, а й з якістю медійного продукту, який наповнює інформаційний простір довкола.

«Чітко розумію, що:

  • Питання нагальне. Тільки вирішивши його зможемо сформувати інформаційну культуру, навчити відрізняти новини від фейків, робити фактчекінг, формувати критичне мислення.
  • Проект повинен бути з широким покриттям. Якісним, а не кількісним, охоплюючим якомога більшу частину населення.
  • Аудиторія – як діти, щоб ті змалку почали правильно адаптовуватися до онлайн-середовища, так і підлітки та дорослі.
  • Необхідні освітні зміни. Інтеграція майбутньої програми медіаграмотності в гуманітарний блок. Навчання не тільки для школярів та студентів, а й вчителів та викладачів. І це стосується не лише професій дотичних до журналістики.
  • Існуючий досвід та напрацювання по медіаграмотності обов’язково мають бути врахованими. Саме в колаборації громадськості і підтримки держави зможемо досягти відчутних результатів.
  • Внесення доповнень до нормативно-правової бази, адже мова йде про державну політику.
  • Задача продукту – стати цікавим великій кількості людей та викликати у населення природнє бажання залучатися.
  • Кінцева форма – питання стратегічного планування, однак взаємодія з проектами повинна бути, як оффлайн, так і онлайн: телебачення, радіо, додаток «Дія», - написав міністр культури Олександр Ткаченко.

На кінець міністр повідомив про намір зібратися разом з колегами з парламенту, Мінцифри, МОН та сформувати власне бачення проекту.

"Від комітету гуманітарної та інформаційної політики напрямок куруватиме Євгенія Кравчук. За місяць напрацюємо план дій і повторно обговоримо його з усіма зацікавленими сторонами", - підсумував він.