Пекарня годувала містян під час окупації / фото ua.depositphotos.com

У Тростянці Сумської області ресторан, який після початку окупації міста власники перетворили на пекарню, "загримів" у скандал. Все - через ймовірну співпрацю закладу з окупантами.

Люди розповідають, що стояли в черзі по 5-6 годин, щоб отримати хоча б кусень хліба, який пекарня роздавала безкоштовно. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

"Ми просто зібралися бригадою 11 осіб. Доки було світло, за добу ми випікали 1,5 тисячі буханок. А як світла не стало - на генераторі ми випікали десь від 600 до 800", - розповідає підприємець Мирослав Шило.

За словами місцевих жителів, місцевої влади під час окупації у місті не залишилось. Натомість "господарювали" окупанти й приходили погрожувати працівникам пекарні, щоб ті припинили роботу.

"З одного боку вони роздавали хліб людям, по півбуханки, а із заднього двору годували росіян. Це подвиг чи що це?" - каже міський голова Тростянця Юрій Бова.

Мер Тростянця під час окупації з міста виїхав. Запевняє, тоді ситуацію тримав під контролем, а в місті хліб був - просто випікали його подалі від очей окупантів. 

Тепер проти Мирослава та його партнерів з пекарні порушили кримінальну справу щодо колаборації. Один з членів колективу ходив на перемовини до окупантів. У слідства та мера міста виникає запитання: звідки у пекарні брали борошно й пальне для генератора. Й вважають, що працівники закладу вступили в змову з росіянами, останні, мовляв, й завозили награбоване борошно з одного з підприємств. За словами Шила, у власників пекарні були домовленості з окупантами: доки перевозили борошно, хтось із пекарів залишався у заручниках.

Крім того, власники пекарні транслювали, що відбувалося біля їхнього закладу, у Facebook. Місцева влада вважає це підозрілим, адже за саму наявність телефона окупанти могли розстріляти, не кажучи вже про зйомки відео й публікацію їх у соцмережах.

"Це питання більше до правоохоронних органів, де тут межа волонтерства і межа колаборації", - каже Юрій Бова.

Нагадаємо, що окупанти зайшли в Тростянець в перший день повномасштабного вторгнення Росії на українські території.

4 березня глава Сумської ОВА Живицький заявив, що військові РФ заблокували місто. Вони взяли під контроль підстанцію швидкої допомоги, не дозволяючи медикам виїжджати на виклики. Також загарбники розграбували магазини й погрожували населенню.

За кілька днів окупанти влаштували в Тростянці справжній терор – вони стягнули сотні одиниць військової техніки й, встановивши посеред міста, хаотично стріляли по житловому сектору. Тепер багато будинків місцевих непридатні для життя.

Тростянець було звільнено від окупантів 26 березня. Це вдалося зробити силами 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", за допомогою бійців із територіальної оборони і місцевих партизанів.

Вас також можуть зацікавити новини: