Росія облаштувала катівню для українців в окупованій Новотроїцькій громаді / Колаж УНІАН, фото wikimedia.org, фото ua.depositphotos.com

Стало відомо, що окупанти утримують певну кількість викрадених українців у катівні, яку облаштували на території окупованої Новотроїцької громади Генічеського району на Херсонщині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела, які перебувають в окупації. За даними відомства, росіяни облаштували для затриманих катівню в селі Одрадівка - у підвалі Будинку культури.

"Його площа дуже велика і є достатньо кімнат, де хлопців тримають по одному. Деяких із них дуже сильно катують і примушують до співпраці", - розповіло джерело.

Відео дня
Як виглядає Будинок культури в селі Одрадівка / фото Wikimapia

За його словами, в цій катівні окупанти утримують цивільних полонених. Серед них - Олексій Гринько, якого викрали 22 березня цього року в селищі Любимівка Каховського району, та Олександр Герчаковський, викрадений 14 березня в Каховці. Також там Денис Шум, браття Іван та Антон Штепи, яких схопили в селищі Горностаївка ще у листопаді 2023 року.

У підвалі будинку культури окупанти утримують ще одного жителя Горностаївки, прізвище якого наразі встановити немає можливості. Центру вдалося зв’язатися з мешканцями Одрадівки й сусідніх сіл Новотроїцької громади - вони підтвердили інформацію про катівню.

"Знаю, що в нашому будинку культури в Одрадівці є підвал, до якого російські військові звозять "неблагонадійних" людей. Їх там катують. Росіяни вже не раз погрожували відправити туди на підвал інших людей, якщо їм щось не сподобається", – розповіли жителі окупованої території.

За їхніми словами, в самому будинку культури також постійно перебувають російські військові. 

Вказаний Будинок культури  - величезний. Це наслідок гігантоманії радянських чиновників і Віталія Сторчака, багаторічного голови колишнього місцевого колгоспу "Степовий". Під час окупації лівобережної частини Херсонщини Сторчак перейшов на бік ворога. Він помер 14 березня 2024 року у віці 92 років. З ворогом співпрацює його син Олександр Сторчак, колишній сільський голова Одрадівки та депутат Новотроїцької районної ради у 2015-2020 роках.

Олександр Сторчак, 1973 р. н., раніше став головою окупаційної адміністрації Одрадівки. Він займався проведенням незаконного "референдуму" та всіх "виборів" окупантів. Сторчак-молодший організовує пропагандистські заходи й здає російським спецслужбам людей з проукраїнською позицією.

Як зазначається, Одрадівка відома тим, що в січні 2023 року з неї російські окупанти показово-примусово виселили кількох місцевих мешканців за "проукраїнську пропаганду і супротив роботі окупаційної адміністрації".

Обставини затримання українців

За даними ASTRA, брати Штепи та Денис Шум були затримані без пояснення причин. Тоді ж було затримано і ще одного місцевого жителя - 27-річного Руслана Руснака, який помер прямо в будівлі "МВС" селища після допиту. У його тортурах зізналися ті самі поліцейські, які затримували Штепів і Шума.

Росія закатувала Руслана Руснака на Херсонщині

Нагадаємо, в окупованій Горностаївці Херсонської області затримано співробітників окупаційної "поліції", які під час допиту до смерті закатували українця Руслана Руснака. За даними ASTRA, Руснака затримали в Горностаївці вранці 20 листопада 2023 року. Його доставили в так зване "відділення МВС" на вулиці Торгова,12. Цю будівлю 13 листопада атакували безпілотники. 

Руснака тоді підозрювали в тому, що це він передав ЗСУ інформацію про розташування будівлі, хоча адреса, точна геолокація і так знаходяться у вільному доступі в інтернеті. Через кілька днів після смерті Руснака в Горностаївці були затримані ще шестеро мирних громадян (можливо, більше). Двох молодих людей пізніше відпустили, але як мінімум троє із затриманих безслідно зникли. Це брати-близнюки Іван та Антон Штепи та 23-річний Денис Шум.

Вас також можуть зацікавити новини: