З 1 липня у Польщі скасують стан загрози епідемії / фото ua.depositphotos.com

Влада Польщі планує скасувати стан епідемічної загрози з 1 липня. Це означає, що візи та посвідки на проживання іноземців автоматично продовжувати більше не будуть.  

Експерти Міграційної платформи EWL пояснюють, що робити тим громадянам України, які приїхали до Польщі до повномасштабного вторгнення і перебувають у країні по протермінованим документам.

З березня 2020 року у Польщі впроваджена норма, яка продовжує дію національних віз та посвідок на проживання на період епідемічної загрози. Завдяки їй іноземці, у тому числі громадяни України, могли залишатися в країні навіть із простроченими документами. Однак з 1 липня, норма перестане діяти. Зміни до Спецзакону про допомогу громадянам України у січні 2023 року передбачають автоматичне продовження документів на проживання для всіх іноземців, які перебувають в Польщі до 24 серпня 2023 року. Тому, якщо з 1 липня у Польщі скасують стан загрози епідеміі, українські мігранти, які не мають статусу PESEL UKR та перебувають у Польщі від 14 березня 2020 року, можуть легально перебувати на території Польщі до 24 серпня 2023 року.

Відео дня

Якщо ці громадяни України і надалі хочуть залишитися у Польщі, вони мають легалізувати своє перебування у країні до 24 серпня 2023.

Це можна зробити трьома способами. Для продовження підстави легального перебування в Польщі вистачить скласти заяву про надання посвідки про тимчасове перебування. Також можна отримати візу. Ще одним альтернативним варіантом є виїзд за межі Шенгенської зони на 90 діб та повернення у Польщу в рамках безвізового руху. 

Наразі сплеску подачі документів на посвідки на тимчасове проживання у Польщі експерти EWL не відзначають.

Проживання у Польщі - важливо знати

З 7 квітня в Польщі вступили в дію деякі зміни до Закону про іноземців, який у березні підписав президент Польщі Анджей Дуда. Більшість з них стосуються нелегального проживання іноземців, а також процедури їх депортації до країн походження.