27 травня Синод УПЦ МП оголосив про повну самостійність і незалежність від московської церкви / politeka.net

На тлі відділення Української Православної Церкви патріарх московський Кирило заявив, що процес поділу церков відбувається "не від Бога".

Про це Кирило заявив у своїй недільній промові у Москві, повідомляє УП.

За словами московського патріарха, на тлі останніх подій в Україні, які він не назвав ні "війною", ні "спецоперацією", в Україні піднялися "духи злоби піднебесної".

Відео дня

"Ополчилися на церкву нашу, прагнучи не просто розділити православних людей Русі та України, але зробити так, щоб між нами прірва пролягла. Не просто прірва, а щоб рів був викопаний, подібний до тих, які використовують під час військової операції, щоб ворог не пройшов. Глибоко переконаний в тому, що поелику всі ці зусилля не від Бога і не з Божого благословення, справжньої мети ніколи досягнуто не буде", - заявив Кирило.

Патріарх Московський висловив "розуміння" тяготам Української Православної церкви.

"Ми з повним розуміємо, як сьогодні страждає Українська Православна Церква. Ми розуміємо, що Блаженніший митрополит Онуфрій і єпископат повинні максимально мудро сьогодні діяти, щоб не ускладнювати життя свого народу", - заявив Кирило.

Відділення УПЦ: 

27 травня Синод УПЦ МП оголосив про повну самостійність і незалежність від московської церкви. Це випливає з рішення Собору, що відбувся в Києві, внести зміни до власного Статуту, прибравши згадки про Московський Патріархат.

За результатами роботи Собор засудив війну і висловив співчуття всім, хто постраждав у війні. Собор висловив незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні. Було звернення до влади України та Росії з проханням продовжувати переговорний процес і "пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття".

Щодо утворення Православної церкви України в постанові, зокрема зазначається, що Собор "не втрачає надії на відновлення діалогу".

28 травня Єпіфаній жорстко відповів на рішення УПЦ МП про "самостійність".

Вас також можуть зацікавити новини: