Через агресію РФ в Україні проходить мобілізація / Фото УНІАН

В Україні в рамках мобілізації передусім призивають осіб з певним досвідом, їх не треба вчити, а варто лише нагадати старі знання й навички.

Про це розповів "Громадському" керівник Дарницького ТЦК (раніше - військкомату) Києва, полковник Руслан Тригуб.

Відповідаючи на питання, чому на фронт передусім відправляють не добровольців, а тих, хто не хоче або не готовий служити, він пояснив:

Відео дня

"Є військово навчений ресурс - це особи, які служили в армії. Їх навчали, держава на них витрачала кошти, коли вони служили на строковій військовій службі (або в поліції чи у Службі безпеки). Їх не треба перенавчати - треба тільки нагадати те, що вони знають. Людина може не хотіти служити, їй може хотітися бути вдома, у неї тут родина і таке інше. Є й люди, які не служили в армії, але бажають захищати державу. Проте якщо є вимоги призивати навчений ресурс: людей, які вчилися на танкістів, артилеристів, стрілків, гранатометників, - то ми викликаємо насамперед саме їх".

За словами Тригуба, добровольців також відправляють на фронт, але їх не достатньо для виконання мобілізаційного завдання. Саме тому ТЦК (колишні військкомати) викликають і інших людей, вручають повістки, звіряють облікові дані.

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації 2022. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.

Таокж у Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.