Зазвичай у цю літню пору в школах на повну відбуваються ремонти, аби діти почали новий навчальний рік у кращих умовах. Проте цьогоріч фактично половина громад не отримала від центральної влади достатньо коштів на ремонти їдалень, спортзалів і навіть дахів. Регіони переживають суттєвий дефіцит фінансування середньої освіти. Утім деякі школи взагалі не відкриють двері для учнів: від початку реформи децентралізації в Україні закрили 2700 шкіл!

Часто це відбувалося з тиском на громади. Адже центральна влада, ініціювавши так звану оптимізацію мережі освітніх закладів, значно зменшила фінансування середньої освіти в регіонах. У результаті громади були змушені закривати школи навіть без вагомих причин. І всупереч тому, що загальна чисельність учнів в Україні зросла на 12 відсотків, кількість шкіл зменшилася на 15%!

Досвідчені та молоді педагоги вимушені йти працювати не за фахом чи взагалі виїжджати за кордон…

Через це багато вчителів втратило роботу. При цьому скорочені фахівці не отримали від держави жодної альтернативи чи компенсації. У результаті досвідчені та молоді педагоги вимушені йти працювати не за фахом чи взагалі виїжджати за кордон…

Тож що ми маємо на сьогодні? Звільнені вчителі, ліквідовані в містах і селах школи, скрута у ще робочих навчальних закладах. Ось якою ціною уряд отримав черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду. Як відомо, скорочення кількості шкіл, їх фінансування та звільнення педагогів було однією з вимог фонду. Основний удар від такої змови уряду та МВФ проти системи середньої освіти прийняли на себе саме регіони. Адже в кожній громаді сфера освіти стосується щонайменше третини населення: це діти, їхні батьки, вчителі, технічний персонал шкіл тощо. Як наслідок, такі експерименти центральної влади позбавили тисячі педагогів роботи, а сотні тисяч школярів — доступних освітніх послуг.

Протягом цього та наступного років в Україні можуть закритися ще 3 тисячі середніх шкіл і залишитися без роботи майже 20 тисяч учителів

Прогнози, на жаль, необнадійливі. За даними Профспілки працівників освіти і науки України, протягом цього та наступного років в Україні можуть закритися ще 3 тисячі середніх шкіл і залишитися без роботи майже 20 тисяч учителів. До цього призведе скасування державного субсидіювання здобуття повної загальної середньої освіти. Скажіть, ці реалії хоч віддалено схожі на підвищення стандартів освіти, які декларує держава? Чи все ж на руйнацію освітньої системи, яку відчувають мільйони українців?

Вважаю, що в першу чергу уряд має переглянути результати програми оптимізації середніх шкіл. Визнавши допущені помилки, влада повинна відновити роботу шкіл і поновити на посадах несправедливо звільнених учителів. Усі скорочені педагоги мають отримати фінансову компенсацію!

Ігор Палиця