Ілюстрація REUTERS

Що варто знати кожному повнолітньому курцю про імпортні сигарети?

Повномасштабна війна суттєво вплинула на всі аспекти нашого життя. Ми як споживачі відійшли від показних розкошів і повернулися до класичної "піраміди людських потреб Маслоу", в основі якої базові потреби – харчування, доступ до електроенергії, газу, води, опалення і безпека.

Чимало компаній у перші дні війни були змушені зупинити виробництво через бойові дії і тимчасово замінити українську продукцію імпортом. І хоча така заміна спіткала багато галузей (зокрема, в харчовій промисловості), але найпомітніше це було на тютюновому ринку України. Щоб уникнути дефіциту товару на ринку, Верховна Рада навіть офіційно дозволила в Україні продаж сигарет з іноземним маркуванням.  

Проте представники нелегального ринку швидко скористались тимчасовими перебоями з постачанням, і на ринку відбулось різке збільшення нелегальної продукції.

Відео дня

Ті, хто не хоче платити податки, вже третій рік поспіль "заливають" українських споживачів контрабандою, контрафактом і т.зв. "сигаретами дьюті фрі", що якимось "дивним" чином осідають на внутрішньому ринку України. Але після початку війни доля нелегального ринку досягла рекордних позначок.

Зараз в Україні можна знайти три основні види нелегальної тютюнової продукції.

Найбільша частина – це продукція, маркована як "Дьюті Фрі" або "Для експорту" - 12,2%. Тому якщо Ви на території України (окрім пунктів прикордонного пропуску) бачите пачки сигарет з такими написами – це 100% нелегальна продукція, з якої не платяться податки.

На другому місці це тютюнові підробки, які складають 8% ринку. А також контрабанда (але її відсоток не такий великий – 1,8%, в основному з Молдови).

Як відрізнити імпортні сигарети від нелегальних?

Ціна

Ціна є одним з основних індикаторів нелегального продукту. Сигарети ціною менше за 44 грн без акцизної марки є підробкою. Чому? Бо як мінімум 44 грн у кожній пачці – це податки (ПДВ, акциз, роздрібний акциз), а враховуючи витрати на сировину, оплату праці, логістику тощо, ціна пачки сигарет не може бути нижчою за 50 гривень.

Сплачені податки йдуть в бюджет України, а звідти, в першу чергу, на Збройні Сили нашої держави. А от з нелегальних сигарет не сплачується до бюджету жодної копійки. До речі, на дні кожної пачки має бути зазначено максимальну роздрібну ціну і дату виготовлення.

Акцизна марка

Наявність акцизної марки на пачці сигарет є обов‘язково за законом. Вона може бути зелена, блакитна чи помаранчево-блакитна. Якщо її немає під плівкою пачки – це однозначно контрабанда або контрафакт. На акцизній марці має бути голограма, унікальний номер (на підробках номери часто повторюються), вказана кількість сигарет у пачці та папір акцизної марки має бути цупким на дотик.

Звернути увагу на якість пачки сигарет

Багато хто із курців помітив, що під час війни зовнішній і внутрішній вигляд пачки міг змінитися. Дійсно, легально імпортована продукція може дещо відрізнятися за дизайном. Наприклад, внутрішня рамка пачки може бути білою або кольоровою, відривна частина може бути з фольги або білого паперу, може бути присутня чи відсутня аромапанель.

Проте нечітке нанесення фарби, яка може "жовтити" чи осипатися, помилки в тексті, бракований целофан, що погано прилягає до пачки – це все ознаки нелегальної продукції.

Колір фільтра і сам фільтр сигарет можуть відрізнятись

Імпортні легальні сигарети можуть дещо відрізнятися від українського виробництва кольором фільтра і самим фільтром (наприклад, рецесд-фільтр з повітряною камерою або ацетатний фільтр), за папером навколо фільтру – але така продукція цілком легальна.

Попередження на пачках

Згідно з українським законодавством, не менше 50% пачки має займати попередження про шкоду куріння: "Куріння вбиває" (з лицьового боку) і 10 додаткових з графічними елементами, один з яких має бути зображений на зворотному боці пачки. Виняток лише для сигарет з іноземним  маркуванням.

Також важливо, де саме ви купуєте сигарети

Як показало дослідження Kantar, найбільш популярним каналом поширення нелегальної тютюнової продукції в Україні є кіоски (37% нелегальних сигарет поширюється саме через них), вуличні торговці (23%) і відкриті ринки (9%). Водночас продажі нелегальних сигарет через мережі супермаркетів майже нульові.

Ілюстрація REUTERS

Аби убезпечити покупців від купівлі нелегальних сигарет, деякі міжнародні виробники почали укладати контракти зі службами доставки та перевіреними інтернет-магазинами, наприклад, Епіцентр, Розетка та офіційний ресселер CigPoshta.

Чому нелегальні сигарети такі небезпечні?

В першу чергу нелегальні сигарети небезпечні для економіки  держави, адже з них не сплачуються податки.

Згадаємо 24 лютого. Черги в банкомати, магазини, на заправках були безкінечними. Ажіотажний попит на готівку, бензин, їжу, медикаменти і сигарети. Багато виробництв призупинили роботу. У всіх виробників виникало питання: як забезпечити український ринок.

Багато компаній почало імпорт, щоб уникнути дефіциту, не втратити бізнес. Згадайте перші скандали з імпортними товарами в торгівельних мережах і звинувачення, що це продаж гуманітарної допомоги. Насправді ж компанії намагалися наповнити полиці товаром. З сигаретами та сама історія. Їх почали завозити з-за кордону, переважно з країн ЄС. Звісно, зовнішній вигляд європейської пачки відрізнявся від тієї, до якої звикли українці курці.

При цьому товар був повністю легальним, та з імпортної продукції виробники продовжили сплачувати податки до державного бюджету України. Це особливо важливо, бо до ТОП-10 найбільших платників податків України традиційно входять найбільші тютюнові компанії. Надходження лише від тютюнового акцизу до держбюджету за 2021 р. склали 63,5 млрд грн.

За даними дослідження Kantar, лише у 2022 році бюджет недоотримає 20 млрд грн від продажів нелегальних сигарет, і ця цифра продовжує зростати разом із збільшенням частки нелегального ринку тютюнових виробів, яка за останні три роки зросла в 4 рази – до майже 22%.

Нелегально вироблені сигарети не проходять жодних санітарно-гігієнічних перевірок та не можуть гарантувати відповідність вимогам законодавства щодо безпечності продукції. Це зокрема, стосується рівня пестицидів, радіонуклідів, смол тощо.

Споживачі, які купують товар невідомого походження і якості, ризикують здоров’ям більше, ніж зазвичай. Найчастіше виробництво контрафактних сигарет відбувається вночі у підвалах і промзонах – приміщеннях з надмірною вологістю, грибком, пліснявою, з використанням непридатного паперу.

Що робити, якщо ви купили нелегальні сигарети?

Споживачі можуть залишити звернення на урядову гарячу лінію — співробітники податкової перевіряють викладені вами факти та знаходять порушення — складають протоколи і накладають штраф.

Після отримання вашого звернення податківці виходять на перевірку закладу, але штрафи виписують за знайденими ними порушеннями. Тобто вони можуть знайти й додаткові порушення, а не лише вказані вами.

Якщо споживач купив нелегальні сигарети, він може залишити звернення на урядову гарячу лінію/ фото ua.depositphotos.com

Другий алгоритм дій, у випадку неефективності першого:

Запит на поліцію про кількість викликів, порушників та порушень біля вказаної точки продажу — звернення на податківців через урядову гарячу лінію з проханням розглянути можливість позбавлення ліцензії у зв’язку з порушеннями законодавства та на міську раду з додатковим проханням — демонтувати споруду або розірвати договір оренди.

Тому кожне порушення відвідувачів нелегальних точок продажу варто фіксувати по лінії 102. Адже більше звернень - більше шансів на позбавлення ліцензії або демонтаж споруди.