false

Пане Джоне, нещодавно стало відомо про те, що Argentem Creek Partners (ACP) розпочала стягнення активів з оператора зернового коридору - GNT Group. Ця новина викликала великий резонанс, адже безперебійна робота зернового коридору сьогодні є критично важливою для України. Чи не могли б Ви поділитися деталями – чому компанія вирішила вдатися до примусових дій?

Argentem Creek Partners (ACP) розпочала процедуру примусового стягнення активів GNT Group. Ця компанія (GNT Group) включає зерновий портовий термінал в Одесі, що належить Сергію Грозі та Володимиру Науменку. Ми були вимушені розпочати примусове стягнення активів після 18 місяців неплатежів, відсутності прозорості щодо операцій, зокрема, ненадання з боку GNT Group нам належних пояснень щодо того, куди і як зникли запаси зерна та кукурудзи. Після неодноразових запитів з боку кредиторів ACP, Innovatus і незалежних директорів надати детальну інформацію про утилізацію зернових запасів, які абсолютно всі були проігноровані GNT Group, у нас не залишилося іншого вибору, окрім як застосувати юридичні механізми захисту наших інтересів.  

Це було виважене рішення. Ми готові надавати підтримку українському бізнесу під час війни, але очікуємо від українського бізнесу прозорості та відкритості у комунікації з кредиторами. Ми очікували від GNT високого рівня корпоративного управління та активної комунікації з радою директорів.  Але компанія GNT проігнорувала свої зобов’язання щодо управління та не демонструвала  прозорості.

Відео дня

Тривалий час ми надавали підтримку GNT Group разом з іншою американською інвестиційною компанією Innovatus Capital Partners. Ми пропонували відтермінувати виплати кредиту після вторгнення Росії - доки GNT була прозорою щодо своїх операцій і прийняття рішень. Але згодом ситуація змінилася. Наше розслідування показало, що GNT ліквідувала усе зерно, передане в заставу компанії Innovatus, а також залишки запасів, без повідомлення про це, а тим більше, згоди, і без обговорення будь-яких рішень з радою директорів.

Щоб дати вам уявлення про те, скільки зерна та насіння соняшнику належним чином не обліковано Сергієм Грозою та Володимиром Науменком – це приблизно 400 000 тон, або близько 16 000 вантажівок, вартістю 120 мільйонів доларів до початку війни.

Також виявляється, що GNT Group активно торгувала протягом місяців, коли її керівництво повідомило раді директорів та кредиторам, що вся торгівля начебто припинена. Торгівля здійснювалася через українські та іноземні організації. Деякі з цих організацій входять до складу групи GNT, а інші – за межами групи, включаючи швейцарську компанію, яка була створена та належить Душану Деніку, фінансовому директору GNT Group. Як, на вашу думку, таке можна назвати?

Ми неодноразово просили надати необхідну документацію та записи, а також достовірне пояснення щодо відсутності зерна та насіння соняшника, як чітку та належну умову для відновлення переговорів про реструктуризацію. Саме неодноразова неспроможність GNT Group відреагувати на наші запити та зняти наше занепокоєння, змусила нас розпочати примусове стягнення активів.

GNT стверджує, що ACP незаконно замінили директорів та місце реєстрації компанії. Поясніть, будь ласка, які правові підстави ви мали для цього? Чому ви перереєстрували підприємства з Одеси на Львів? Чому саме Львів?

По-перше, ті заяви, про які Ви говорите, зроблені Грозою та Науменком, а не компанією GNT.

На момент, коли вони публікували такі звинувачення на нашу адресу, вони юридично вже не мали права щось коментувати від імені GNT, адже вони не контролюють компанію.

На підставі наявних у нас документів, які гарантують нам як кредиторам забезпечення кредиту, ми використали своє обгрунтоване право призначити 20 грудня 2022 року нового керуючого в кіпрській холдинговій компанії та нових директорів в Україні, на Кіпрі, у Швейцарії та ОАЕ.

Крім того, власний капітал і активи групи GNT перебувають у заставі кредиторам. Тим не менш, на початку 2023 року колишньому керівництву якимось дивним для нас способом вдалося передати внутрішні зернові запаси групи GNT компанії, яка належить її фінансовому директору Душану Деніку, намагаючись в такий способ позбавити доступу кредиторів до цих запасів.

Тепер детальніше поясню правові підстави: ACP має комплексний пакет безпеки (тобто пакет юридичних документів) для захисту свого власного капіталу, позиченого нами GNT Group. Цей пакет безпеки дозволяє ACP встановити оперативний контроль над бізнесом, зрештою змінити бізнес і запровадити прозору бізнес-практику, провести надійні аудити та встановити чітке управління підприємством. Саме такий юридичний механізм, зафіксований у підписаних всіма сторонами документах, забезпечує гарантії повернення вартості бізнесу стейкхолдерам, українській економіці та міжнародній спільноті.

Щодо перереєстрації на Львів, я зазначу, що у нас є дуже суворі протоколи управління ризиками бізнесу. Враховуючи всі ризики, пов’язані із війною в Україні, ми обрали Львів, бо це місто є одним із найбезпечніших в Україні і за цей рік, як нам відомо, дуже багато підприємств зробили перереєстрацію та релокацію саме сюди.

В своїх заявах GNT каже про те, що вони завжди демонстрували платіжну дисципліну та своєчасність розрахунків з кредиторами і не розуміють, чому кредитори вдалися до таких агресивних дій. Як ви можете це прокоментувати?

Це неправда. До початку вторгнення Росії в Україну GNT Group вже не виконувала своїх боргових зобов’язань і кілька разів не надала інформацію, яку вимагали кредитори.

GNT сплачувала відсотки за своїми позиками лише 4 із 8 разів, і з них лише двічі виплати були за графіком. Протягом усього терміну дії кредиту ми йшли назустріч, де це було можливо, ми надавали компанії 4 рази звільнення від платежів, і 12 разів йшли на поступки, пробачаючи  порушення погоджених кредитних документів. Останній раз ми пішли на поступки на початку лютого 2022 року, надаючи GNT Group більше часу для погашення боргу до початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Кожен раз йдучи на поступки,  ACP вимагала від боржника все більшої прозорості, оскільки, незважаючи на згоду GNT на прозорість та управління у підписаній ними кредитній документації, компанія не виконала умови договорів, незважаючи на те, що погодилася та підписала всі з них.

У 2022 році GNT Group не повідомила ACP або раду директорів, зокрема на двох засіданнях ради GNT Terminal Enterprises у червні та липні 2022 року, на яких був присутній представник ACP, про значні збитки, спричинені очевидною ліквідацією запасів GNT Group у другому кварталі 2022 року. Натомість стверджувалося, що вони все ще перебувають у процесі встановлення того, яку шкоду було завдано цим запасам зерна. Пізніше в серпні стало відомо, що компанія позбулася значної частини зерна ще в середині травня. Також досі нам не змогли надати будь-які документи, що стосуються утилізації товарно-матеріальних цінностей, включно з документами, які є обов’язковими для зберігання відповідно до законодавства України.

У серпні цього року GNT повідомила Argentem про втрати на терміналі GNT у розмірі аж 120 мільйонів доларів США, щодо яких не було надано достовірних пояснень чи документів. Приблизно 100 мільйонів доларів заборгувала нам GNT Group. Майже все зерно та насіння соняшника, що знаходилося на терміналі, на сьогодні залишається зниклим.

Відтоді Сергій Гроза та Володимир Науменко також почали поширювали в ЗМІ неправдиву інформацію, стверджуючи, що ACP блокувала попередні спроби домовитися з іншим американським кредитором, Innovatus Structured Trade Finance ("Innovatus"). Це категорична неправда, і це заперечуємо як ми, так і Innovatus. Насправді Гроза та Науменко, схоже, організували продаж зерна, переданого в заставу Innovatus, без згоди Innovatus. Зрештою це призвело до відкриття кримінальної справи за поданням Innovatus. Предмет справи - шахрайська розтрата заставних активів.

У ЗМІ також була інформація про те, що працівники терміналу звернулися начебто з відкритим листом до президента Володимира Зеленського з проханням захистити їх. Отже, чи може цей конфлікт вплинути на працівників GNT?

Argentem збереже робочі місця для персоналу на терміналі, який сам по собі не був залучений до жодної незаконної діяльності, ми забезпечимо повну сплату всіх податків терміналом і запровадимо прозору бізнес-практику, надійні аудити та чітке управління. Ці заходи гарантуватимуть, що бізнес працює законно, створюючи цінність для економіки України. Від запровадження прозорого та належного управління виграють всі – працівники GNT, партнери цієї компанії, українська економіка та міжнародна спільнота, що потребує українського зерна. А також високі стандарти управління гарантуватимуть безпеку та стабільність ініціативи зернового коридору, що є одним із ключових пріоритетів для держави Україна.

Argentem відомий своїми досягненнями у підвищенні стандартів управління, зокрема у минулому ми провели низку значних реструктуризацій в Україні, - в таких компаніях, як агрохолдинг "Мрія", "Метінвест" та "Інтерпайп". Власне, це і є основною причиною, чому ми особливо наполягали на нашому втручанні та реструктуризації після того, як Гроза та Науменко продемонстрували такі значні недоліки в управлінні компанією. Повертаючись до гарантій працівникам GNT, наведу такий приклад: з 2015 по 2018 рік АСР керував реструктуризацією агрохолдингу "Мрія", який контролював 170 000 га та значні потужності для зберігання зерна. Після того, як було виявлено масштабне шахрайство з боку власників агрохолдингу, АСР активно працював, щоб врятувати компанію. Нам вдалося тоді зберегти 1500 робочих місць. Сьогодні, навіть в тяжких умовах військового стану, співробітники терміналу в Одесі відмінно справляються з підтримкою зернових потоків, і ми обов’язково захистимо їхні робочі місця.