Як правильно заряджати смартфон в 2023 році: корисні поради / фото ua.depositphotos.com

Батарея, без сумніву, – найвразливіша деталь будь-якого смартфона. Виробники стверджують, що літій-іонні акумулятори, які сьогодні широко використовуються в смартфонах, можуть зберігати близько 80 відсотків своєї місткості після 500 циклів "заряду-розряду". Це означає, що після 1,5-2 років активного використання батареї місткість може зменшитися приблизно на 20%.

Однак на практиці ситуація часто куди плачевніше. Це відбувається через те, що багато користувачів ігнорують основні правила зарядки своїх пристроїв, що призводить до скорочення терміну служби батареї. До них, в тому числі відноситься повна "зарядка-розрядка" батареї. 

Батарею смартфона не потрібно заряджати до 100%

По-перше, точно не потрібно чекати, поки ваша батарея повністю розрядиться і зарядитися. Краще, навпаки, заряджати акумулятор якомога частіше короткими сесіями – у цьому немає нічого поганого.

Відео дня

Часи, коли акумулятори потребували повні циклі заряду-розряду давно минули. Цією особливістю володіли лише нікель-кадмієві акумулятори, які використовувалися в телефонах понад 20 років тому. Сучасним літієвим батареям така турбота, навпаки, може принести лише шкоду.

Експерти з усього світу стверджують, що оптимальний діапазон зарядка для довговічності акумулятора – "20-80". Це означає, що розряджати смартфон рекомендується не більше ніж до 20% і ставити його на зарядку й заряджати до рівня не більше 80%.

З цієї причини також не рекомендується залишати смартфон на зарядці на ніч. Все через те, що акумулятор може піддаватися додатковому зносу через так звані мікроцикли заряду. У момент, коли заряд досягає 100%, процес зарядки зупиняється, а при невеликому зниженні рівня заряду, він знову активується. І поки ви спите, цей процес може повторюватися безліч разів.

Не рекомендується тримати смартфон на зарядці всю ніч / фото ua.depositphotos.com

Альтернативна тактика зарядки

Існує також альтернативна тактика зарядки, відома як "50-70", яка передбачає підтримання рівня заряду акумулятора між 50 і 70 відсотками. Цей підхід рекомендується для досягнення оптимального балансу між використанням і зносом акумулятора. Вважається, що така тактика може подвоїти, а то і більше продовжити життя акумулятора.

Однак, щоб слідувати цьому методу, доведеться заряджати смартфон по кілька разів протягом дня, тому він більше підходить тим, у кого є можливість протягом дня зарядити свій пристрій в будь-який момент. Крім того, без використання додатків для відстеження рівня заряду акумулятора буде важко стежити за виконанням цього методу.

Всі вищевказані рекомендації спочатку можуть викликати певні незручності в повсякденному житті. Однак, якщо ви докладете зусиль, вони з часом перетворяться на корисні звички. Адже заміна смартфонної батареї є не тільки дорогою процедурою, але також може позбавити вас гарантії на належну роботу телефону в майбутньому.

До речі, якщо вам потрібно скоріше зарядити свій смартфон, просто увімкніть "авіарежим". Хоча спочатку цей режим впровадили в мобільники для активації під час перельотів, він має безліч застосувань і в повсякденному житті. Він навіть дозволить рідше заряджати смартфон.

Вас також можуть зацікавити новини: