Американка Елісон Каплан припустилася низки прикрих помилок у Туреччині / колаж УНІАН, фото businessinsider.com (Alison Kaplan), ua.depositphotos.com

Вирушаючи в подорож у нове місце, більшість туристів неминуче роблять прикрі помилки. Однак завжди краще вчитися не на своїх, а на чужих помилках. Тим паче, що багато туристичних блогерів із задоволенням діляться досвідом онлайн.

Американка Елісон Каплан із подругами провела місяць у Туреччині. І хоча загалом вона залишилася задоволена відпочинком, дівчина впевнена, що він міг би бути ще кращим, якби вона не припустилася п'ятьох найпоширеніших помилок новачків, розповіла вона у своєму блозі на Business Insider.

"У листопаді я вирушила в місячну поїздку з подругами до Туреччини. Перед від'їздом я провела багато вечорів, вивчаючи визначні пам'ятки, які обов'язково потрібно відвідати, обираючи симпатичні варіанти розміщення і підтримуючи свій статус у "Діамантовій лізі", вивчаючи турецьку мову в Duolingo. Мої приготування окупилися, і в нас була чудова поїздка – але ми з подругами припустилися кількох помилок, яких ми обов'язково уникнемо наступного разу", – поділилася Елісон.

Відео дня

1. У Стамбулі два міжнародні аеропорти. Дівчата не врахували, що Аеропорт Стамбула (IST) розташований у європейській частині міста, а міжнародний аеропорт імені Сабіхи Гекчен (SAW) – в азіатській. При цьому поїздка з одного аеропорту в інший автобусом може зайняти близько двох годин.

"Ми з друзями всі прилетіли в IST, але деякі з нашої групи забронювали внутрішні рейси з SAW на наступний ранок, не усвідомлюючи, що це інший аеропорт у Стамбулі. Ми всі вилетіли, але нам довелося розселитися в різних готелях під час нашої пересадки в Стамбулі, один біля IST, а інший біля SAW", – зазначила туристка.

2. Не слід міняти гроші в аеропорту. "Оскільки я прибула до Стамбула після робочого дня, я вирішила, що найкращим варіантом буде обміняти долари США на ліри в аеропорту, незважаючи на поганий обмінний курс. Зрештою, здавалося поганою ідеєю приїжджати в нове місто без готівки. Але я пошкодувала про своє рішення, щойно вийшла з аеропорту і виявила, що багато пунктів обміну валют у місті працюють допізна – і пропонують вигідніші курси. Крім того, під час поїздки було легко знайти банкомати. Після цієї першої грошової невдачі в аеропорту я зняла всі свої ліри в банкоматах Halkbank, які не стягували з мене комісію", – поділилася оптом Елісон.

3. Один із найпопулярніших місцевих напоїв містить багато кофеїну. Дівчина зізналася, що в перші кілька днів у країні вона пила знаменитий турецький чай, коли б його не пропонували.

"Він був недорогим і смачним, і мені не терпілося взяти участь у місцевих ритуалах. Мені пропонували чай у ресторанах, магазинах і навіть у кабінеті стоматолога (я була там у рамках медичного туризму). Але спочатку я не усвідомлювала, що в çay досить багато кофеїну. Хоча його вміст варіюється залежно від міцності напою, у середній чашці може міститися понад 40 міліграмів кофеїну – приблизно половина кофеїну в стандартній чашці кави. Щойно я зафіксувала, скільки кофеїну я випила протягом дня, я зрозуміла, чому мій джетлаг був набагато сильнішим, ніж зазвичай", – зазначила вона.

4. Ціни на сувеніри на знаменитому Гранд-базарі сильно завищені. "Мені сподобалося бродити Великим базаром у Стамбулі, але краще б я не купувала там сувеніри. Знаменитий турецький ринок і його лабіринти різних прилавків були в хорошому сенсі приголомшливими. Я була зачарована нескінченними кольорами турецького текстилю, насиченими запахами спецій і чаю та жартами продавців, які намагалися заманити нас у свої магазини", – розповіла Елісон.

Річ у тім, що наступного дня вони вирушили на поромі в Кадикей, стамбульський район на іншому боці Босфору, і там вони побачили більшість із товарів, куплених ними на Гранд-базарі, але в рази дешевше.

5. Не всі продукти з Туреччини можна ввозити до інших країн. "Туреччина славиться своєю кухнею... Коли прийшов час повертатися додому, я захотіла привезти деякі з моїх улюблених турецьких делікатесів як різдвяні подарунки для моєї родини. І хоча більшість моїх кулінарних фаворитів дісталися додому, я була вбита горем, коли мій величезний мішок сушеної хурми конфіскували після повернення до США. Як виявилося, більшість сушених фруктів і овочів з інших країн не дозволено ввозити в країну. Мені слід було б перевірити правила перед покупкою", – поскаржилася мандрівниця.

Як повідомляв УНІАН, раніше турецькі шеф-кухарі розповіли про головні гастрономічні помилки туристів під час відпочинку в Туреччині.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.