Наприкінці минулого тижня з групою українських туристів стався прикрий випадок, що завадив їхньому своєчасному і, головне, спокійному вильоту закордон. За день до нещасливої поїздки українців попередили, що портал державних послуг "Дія", який стрімко вривається в життя кожного з нас, не працюватиме більше доби у зв'язку з встановленням оновлень. Однак, як це часто буває, багато хто це оголошення пропустив, як, власне, і наші герої. Тож прибувши вранці в аеропорт з усіма своїми документами в смартфоні, частина українців просто не змогли сісти на літак без сертифіката вакцинації від коронавірусу, необхідного для в'їзду в більшість країн світу в ці нелегкі часи. Люди просто, вже за звичкою, понадіялися на цифрові документи, й навіть не подумали, що не завадило б прихопити з собою і паперовий сертифікат, про всяк випадок. Ця неприємна історія спонукала нас поміркувати, наскільки ж свята віра у всесильні технології вплелася в наше туристичне життя, і чи варто покладатися тільки на "цифру".

Ще кілька років тому ми подорожували з купою папірців – квитки на транспорт, бронювання житла, страховка, квитки на різні заходи, готівка, дорожні чеки, карти міст, путівники і ще багато-багато всього такого необхідного для комфортної подорожі. Однак незабаром практично все це перемістилося в наші смартфони, тож в поїздку достатньо було лише прихопити з собою паспорт, ну і з недавніх пір результати ПЛР-тесту.

"Цифрове життя" хоч і зручне, але і з ним може щось піти не так, і тоді вам не уникнути проблем

Безумовно, такий стан справ істотно спростив життя всім туристам. Не потрібно було більше думати, де ж роздруковувати незліченну кількість папірців (витрачаючи зайвий раз чорнило і деревину), а потім ще тягати їх за собою в поїздці. Вже не потрібно було хвилюватися, що ви забули вдома якісь важливі документи або що вони помнуться в сумці, а вам буде потім соромно їх пред'являти, ловлячи на собі докірливий погляд тих, кому ці документи треба було показувати.

Але є нюанс: "цифрове життя " хоч і зручне, але і з ним може щось піти не так, і тоді вам не уникнути проблем. Наприклад, ваш гаджет в найбільш невдалий момент зламається, загубиться або буде вкрадений. Або ж відбудеться збій в самій програмі, роумінг підведе, ви випадково видалите зайве. Загалом, варіантів безліч.

Зрозуміло, ми не агітуємо вас згадати минуле і, озброївшись файликами, брати з собою в дорогу величезну папку з усіма можливими документами. Але дещо все ж врахувати варто. Наприклад, той же COVID-сертифікат. На жаль, "Дія" все ще далека від ідеалу, а тому не варто сподіватися тільки на цифрове підтвердження вакцинації. Ваш штрих-код може заглючити ще на стадії посадки на літак або ж, ще гірше, по прильоту в іншу країну. Тим більше, що система нова, і далеко не всі за кордоном (і навіть в українських аеропортах) до неї готові. До того ж, ви не можете бути на 100% впевнені, як вона поведе себе в офлайн-режимі.

Щоб уникнути неприємних ситуацій, радимо вам брати з собою в подорож паперовий сертифікат вакцинації

Ще один нюанс – у багатьох туристичних країнах вже вимагають COVID-сертифікати при заселенні в готелі, а також при відвідуванні ресторанів та інших публічних місць. І далеко не в усіх з них зможуть переглянути ваш QR-код зі смартфона. Більш того, в деяких країнах в подібних установах приймають тільки національні цифрові сертифікати, а українська "Дія" буде для них взагалі непереконливим аргументом. Тож щоб уникнути неприємних ситуацій, радимо вам брати з собою в подорож паперовий сертифікат вакцинації, який можна за 5 хвилин отримати у свого сімейного лікаря. Повірте, цей папірець в наші дні практично всесильний під час закордонних поїздок

А що робити з іншими документами/бронюваннями? Уважно вивчайте, де паперовий оригінал необхідний, а де достатньо цифрового. На щастя, в більшості випадків достатньо останнього. Ось тільки не варто виключати форс-мажорів. Наприклад, іноді без підключення до Інтернету додаток вашої авіакомпанії може дати збій. Тому радимо вам для початку хоча б зберігати pdf-копію або скріншот на смартфоні. Те ж саме стосується страховки, бронювань в готелях і квитків на поїзди/автобуси. До того ж, якщо ви заздалегідь збережете собі електронні копії всього необхідного в телефоні, ви ще й заощадите час на прикордонному контролі – не доведеться відкривати різні додатки під кожен документ, тим самим затримуючи себе та інших.

Ну а для гіпервідповідальних туристів у нас є ще одна порада – зберігайте копії всього необхідного в хмарному сховищі, на гугл-диску, на пошті, на запасному гаджеті або ж на флешці, це вже як вам зручніше. Адже залишити без важливих документів вас може не тільки збій в програмі, але і втрата/пошкодження вашого всемогутнього гаджета. За допомогою резервних копій ви зможете без проблем отримати доступ до всього необхідного.

Ще один нюанс – грошовий. Рівень безконтактної оплати в Україні досяг такого високого рівня, що нам позаздрять навіть багато зарубіжних країн. Частина українців вже кілька років в принципі не носять з собою готівку – практично скрізь, навіть в метро, можна заплатити не те щоб з кредитної картки, але і взагалі зі смартфона. І це дуже зручно, хоча одночасно розслабляє. Але, зрозуміло, і тут неминучі форс-мажори. Ось тільки в Україні у вас буде куди більше можливостей вирішити проблему з раптовою проблемою з безготівковою оплатою – завжди є друзі, віра в "чесне слово" і можливість оперативно розжитися готівкою, то закордоном для пошуку виходу з ситуації знадобиться додатковий час і зусилля, а, можливо, і витрати. До того ж, далеко не у всіх туристичних місцях приймають оплату картами, та й оплати з мобільного не завжди зчитуються. Тож радимо вам брати з собою в поїздку дві різні банківські картки, які краще зберігати в різних місцях – таким чином на випадок втрати гаманця у вас буде ще одна резервна карта. Також незайвим буде взяти з собою хоч трохи готівки.

***

Цифровий світ, безумовно, спрощує всім нам життя, в тому числі в подорожах. Однак, щоб зберегти свої нервові клітини в разі форс-мажорів, радимо вам заздалегідь продумувати варіанти виходу з неприємних ситуацій, щоб не опинитися наодинці з проблемами в чужій країні та не зіпсувати собі поїздку. Комфортних вам пригод!

Марина Григоренко