Наразі триває реставрація об'єкту \ kyivcity.gov.ua

Наводницьку башту, яка є частиною Національного музею «Київська фортеця», планують реставрувати і перетворити на музейно-мистецький комплекс.

Читайте такожФутуристичний дизайн, екстремальні оглядові майданчики та гігантський шпиль: топ найвищих телевеж світу (відео)Про це повідомляє прес-служба Київської міськдержадміністрації. Наразі на об'єкті ведуться протиаварійні роботи, які планується завершити до кінця року.

«Музей дуже радий, що місто знайшло кошти для порятунку башти. Загалом виділено більше 10 млн грн. Ці роботи включають лише першочергові протиаварійні заходи – накрити башту, прибрати сміття, укріпити фундаменти і частково стіни», – повідомив заступник генерального директора музею Андрій В’ялець.

За його словами, зараз тривають будівництво та перекладка верхньої частини зовнішньої стіни, на яку має спиратися конструкція даху. Робітники перекладають аутентичну цеглу, а там де вона зруйнована – використовують сучасні матеріали.

В’ялець зазначив, що музейники створили концепцію музеєфікації, яку впровадять після повного завершення реставрації.

«Концепція передбачає створення музейно-мистецького комплексу, головну роль у якому відіграватиме Музей українських повстань та революцій. Також ми плануємо розмістити тут творчі майстерні, акустичний зал у дворі башти, накривши його дахом, створивши всі належні умови», – сказав В’ялець.

Наводницька башта

Наводницька башта є складовою частиною Київської фортеці – унікальної пам’ятки фортифікаційного мистецтва ХVІІІ-ХІХ ст.

Вона розташована окремо на краю Печерської височини та призначалася для захисту дороги (вулиця Старонаводницька). Побудована у 1833-1839 роках, споруда була розрахована на оборону, що складалася із 22 гармат, 63 рушниць, 500 осіб гарнізону.

Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця» є муніципальним і знаходиться у підпорядкуванні Департаменту культури КМДА.