Вартість робіт з реставрації експонатів поки невідома / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

У Києві в Національному музеї архітектури та побуту України "Пирогово" збираються відреставрувати експонати.

Як повідомляється в сюжеті ТСН, модернізацію музею проведуть задля привернення більшої кількості туристів.

В рамках реалізації цього плану Мінкультури підписало з меценатами меморандум про відродження музею.

Читайте такожУ Києві суд заборонив будівництво ЖК біля музею Пирогово

Музей просто неба в Пирогово займає площу понад 130 гектарів. Там представлені всі етнографічні регіони України з особливостями архітектури, ландшафту та предметів побуту починаючи з 16 століття. Також він вважається найбільшим музеєм в Європі просто неба.

Вартість робіт з реставрації поки невідома, адже проект ще розробляють. Планується відновити унікальні будинки, млини й комунікації в музеї. Розпочати планують з воріт, де до кінця року має з'явитися облаштований вхід і паркінг.

"У нас серйозні зараз проблеми - це комунікації. І до того часу, поки в нас не будуть зроблені всі каналізаційні, водні... 50 років тут нічого не робилося з капітальних ремонтів", - зазначила в.о. гендиректора музею Оксана Повякель.

Як написав Ткаченко у своєму Telegram-каналі, музей є туристичним магнітом усієї країни й підтримує українські традиції.

"Головна ідея – зробити його більш відвідуваним, модерновим, сучасним. Місцем, де постійно вируватимуть події і яке варто зберегти для майбутніх поколінь. У тому числі для усвідомлення власної ідентичності", - написав Ткаченко.

Він зазначив, що музей "Пирогово" є унікальним і уособлює в собі збереження нашої спадщини XVI−XX століття, відтворюючи автентичні регіони Середньої Наддніпрянщини, Півдня України, Слобожанщини, Полтавщини, Полісся, Карпат.

"Тепер ми спільно зможемо оживити це місце, перетворивши на неймовірну туристичну дестинацію як для жителів України, так і іноземців. Почнемо з робіт над вхідною групою, на черзі − інфраструктурні питання та комунікації. Музей народної архітектури та побуту повинен знаходитися у списках до обов'язкового відвідування мандрівників. І ми сприятимемо цьому", - наголосив Ткаченко.

Музей Пирогово: як дістатися

Національний музей народної архітектури та побуту України – архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України. Музей просто неба, заснований 6 лютого 1969 року, розкинувся на південній околиці Києва.

Сьогодні на його території встановлено близько 300 пам'яток народного будівництва. Фонди музею нараховують близько 100 тис. найрізноманітніших експонатів.

Читайте такожСправжній ліс посеред міста: ізолюємося в Голосіївському лісі в будь-яку пору року

Доїхати до музею Пирогово можна тролейбусом №11 від станції метро "Виставковий центр", маршрутками №507 від залізничного вокзалу, №496 від ст.м. "Лук’янівська", №576 від ст.м. "Академмістечко".

Вас також можуть зацікавити новини