В Італії вводять штрафи до 60 тисяч євро за пошкодження пам'яток культури / фото ua.depositphotos.com

Парламент Італії 18 січня 2024 року остаточно схвалив закон, що вводить більш жорстке покарання для тих, хто завдає шкоди пам'ятникам і культурним об'єктам.

Як пише Reuters, законопроект передбачає штрафи у розмірі до 40 тисяч євро для тих, хто пошкодить пам'ятки, та до 60 тисяч євро у разі знищення культурної спадщини. Нинішні штрафи становлять від 1500 до 15 тисяч євро.

Виручені кошти Міністерство культури Італії зможе використовувати на очищення і ремонт пошкоджених об'єктів.

Відео дня

Як зазначає видання, прийнятий законопроект в Італії прозвали "законом про еко-вандалів". Його почали активно просувати після того, як активісти-екологи почали обливати фарбою або іншим чином псувати пам'ятники, історичні будівлі та твори мистецтва, в тому числі фонтан Треві в Римі, Палаццо Веккьо у Флоренції і оперний театр Ла Скала в Мілані.

Кліматичні активісти, які закликають уряди припинити використання викопного палива та боротися з глобальним потеплінням, організували подібні акції протесту по всій Європі, включаючи Велику Британію, Німеччину, Францію, Нідерланди та Австрію.

Втім, не тільки еко-активісти знищують пам'ятники в Італії та інших країнах, також все частіше вандалами стають туристи. Зокрема, протягом минулого року туристи мінімум тричі розмальовували знаменитий римський Колізей.

Як повідомляв УНІАН, раніше туристичне видавництво Fodor's згадало шість найгірших вчинків туристів у 2023 році, які краще ніколи не повторювати.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.