Міністерство освіти і науки України розробило нову програму із зарубіжної літератури для учнів 5-9-х класів, куди включили сучасні літературні твори, зокрема фентезі, а частину класики прибрали.

Як повідомляє газета «Сегодня» (№88 від 20 квітня), тепер діти вивчатимуть «Гарі Поттера» і «Алхіміка» замість «Фауста» і «Божественної комедії». З Гете школярам запропонують лише пару віршів, а з Данте вивчать по одному сонету.
Водночас, частину творів поміняли місцями - наприклад, зараз Біблію вивчають в 5-у класі, а пропонується робити це в 8-му. Також в 8-му (замість 7-го, як зараз) діти читатимуть «Ромео і Джульєтту» Шекспіра. У міністерстві відзначають, що проект створено з метою усучаснити курс зарубіжної літератури.

Майбутні нововведення обурили частину вчителів, і вони вже написали лист міністру освіти з проханням їх переглянути. Автори петиції вважають, що програма не враховує вікових особливостей учнів, порушує логіку вивчення світового літературного процесу. Також їм не подобається, що визнаних класиків замінили письменниками «другого ешелону».

Відео дня

У свою чергу, в міністерстві відзначають, що програма ще не затверджена остаточно. «Програма буде затверджена 26 квітня. Я одного не розумію: чому вони не надіслали свої пропозиції раніше? Ми ще півроку тому давали всі свої електронні адреси, можна було надсилати зауваження авторам. Ми відкриті для обговорення - чим більше думок, тим менше страждатимуть наші діти», - сказав директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько.