Затриманий - громадянин України 1994 р.н. / Фото: прес-центр штабу ООС

У Донецькій області прикордонники затримали бойовика, який, імовірно, охороняв місце катастрофи та залишки збитого росіянами літака рейсу MH17.

Про це повідомляє прес-центр штабу Операції об'єднаних сил на сторінці у Facebook.

Затриманий - громадянин України 1994 року народження. Його затримали 9 січня в результаті реалізації оперативної інформації.

"У ході опитування затриманого правоохоронці з’ясували, що протягом другої половини 2014 року, у розпал бойових дій на Донбасі, він проходив службу в складі одного з воєнізованих підрозділів бойовиків. Завдання російських кураторів виконував на незаконних блокпостах у Шахтарському районі Донецької області, де неодноразово був свідком злочинів та знущань над цивільними громадянами", - заявили у штабі.

Як йдеться у повідомленні, починаючи з кінця серпня 2014-го затриманий охороняв місце авіакатастрофи. 

Читайте такожВійна на Донбасі: в ООН озвучили моторошні цифри загибелі цивільних

"Крім цього, за грошову винагороду від 500 до 1500 рублів РФ збирав та віддавав терористам уламки літака та особисті речі загиблих. За цей час неодноразово спостерігав присутність на місці трагедії військовослужбовців збройних сил РФ, які здійснювали загальний контроль та керівництво всіма діями бойовиків", - повідомляє штаб ООС.

Злочинну діяльність чоловіка підтвердили фото з його сторінки у соцмережі, де він у військовій формі зі зброєю в руках знятий на фоні уламків збитого пасажирського літака.

Про свою злочинну діяльність чоловік повідомляв у соцмережі / Фото: прес-центр штабу ООС

Затриманого передали поліції. За фактом внесено відомості до ЄРДР про виявлення ознак кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності). Санкція даної статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.