Ілюстрація / REUTERS

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко вважає, що в нападі бойовиків на Донбасі у вівторок, 18 лютого, є дві важливі складові для Російської Федерації.

Наступ є перевіркою здатності далі тиснути на Україну і вимагати від неї компромісів, розповів експерт в коментарі Главреду.

Читайте такожСекретар РНБО про атаку військ РФ на Луганщині: не всі зацікавлені у "нормандській" зустрічі у квітні

Відео дня

За словами співрозмовника, в сьогоднішньому наступі супротивника є такі важливі складові для Росії:

- Перевірка здатності президента Володимира Зеленського йти на подальші поступки, і чи готовий він і далі закривати очі на сам факт російської агресії на Донбасі, акцентуючи на тому, що там незаконні збройні формування, всіляко уникаючи наявності російської присутності;

- Це тривала російська стратегія, згідно з якою Україна повинна домовлятися про мир з так званими "Л/ДНР".

Петренко додав, що Москві вигідно, аби Київ напряму домовлявся з псевдореспубліками, оскільки в такому випадку вона стає стороннім посередником, який допомагає вирішити цей конфлікт.

Така ситуація вигідна РФ, оскільки при ній країна не є одним з учасників конфлікту, а стає посередником, який допомагає вирішити цей конфлікт.

"Для РФ це важливо, бо якщо Україна почне вести переговори з бойовиками, то Москва отримає шанс відходу від санкцій, а Кремль знову стане рукопожатним в світі. Військова агресія за фактом стимулює Україну на це піти, адже Зеленський будує свій імідж на тому, що він президент миру", – заявив експерт.

Співрозмовник вважає, що якщо Офіс президента піде за цим сценарієм продовження активних військових дій, то ми отримаємо складну ситуацію, яка буде негативно впливати на імідж Зеленського як миротворця.

"Перша заява Зеленського після обстрілу як раз показова в тому плані, що в ньому він не говорить прямо про факт російської агресії на Донбасі. Тут йде мова не стільки про військові загрози, скільки про політичні поступки, на які Офіс президента сьогодні здатен піти щодо Росії", – наголосив Петренко.