У Франції українці вчаться окопній війні / фото ВМС ЗСУ (ілюстративне)

На полігонах у Франції українські солдати тренуються воювати на полях, де розкидані смердючі тіла мертвих тварин. Так французкі інструктори намагаються створити для українців тренувальні умови, що будуть максимально наближеними до реального бою, пише Politico.

Французькі військові зізналися журналістам, що отримали від українців чимало критики щодо якості тренувальних програм, які проходили у попередні місяці. Зокрема українцям не подобалося, що французи навчали їх воювати так, ніби у них є тотальна перевага над ворогом у повітрі. Також українці нарікали на те, що французи не враховують фактор безпілотної авіації, що стала надважливою у цій війні.

Французи врахували цю критику і скоригували навчальні програми так, аби приділяти більше уваги загрозам з повітря. "Екіпажі безпілотників літають вище, щоб звикнути до повітряного спостереження", — сказав капітан Ксав’є, один із інструкторів. Французькі інструктори також використовують артилерію та гранати, щоб імітувати авіаудари та побачити, як українці реагують на поранених (за сценарієм) солдатів. 

Відео дня

Крім того, тепер французи додають реалізму на тренуваннях, розкидаючи трупи мертвих тварин по траншеях – щоб українці звикли до запаху смерті. Також французькі інструктори влаштовують українцям раптові нічні атаки в межах цих тренувань.

"Коли вони прибудуть на фронт, обов’язково буде шок, і моя роль полягає в тому, щоб обмежити цей шок", – розповідає капітан Ксав’є. 

При цьому французи зізнаються, що навчання українців також іде на користь самій французскій армії, адже її підрозділи фактично теж беруть участь цих тренуваннях. До того ж французькі інструктори отримують цінні відгуки від українців, які мають досвід бою — те, що вони можуть використати, щоб підготувати Францію до війни високої інтенсивності. 

За словами підполковника Ервана, довгий час французька армія у навчаннях зосереджувалася на тактиці боротьби з повстанцями, як от у Малі чи Афганістані. Але війна в Україні змінила це. 

"Усі повертаються до окопів. Ми усвідомлюємо, що завтрашня війна також пов’язана з цим, і це навички, які ми повинні опанувати ще раз", — каже він і додає, що окопи, вириті на полігонах для підготовки українців, тепер знадобляться і для тренувань французьких підрозділів. 

Тренування українських солдатів за кордоном

Як писав УНІАН, Британія за останні півтора роки підготувала на своїй території 30 тисяч українських солдатів. Це рекорд для таких тренувальних програм в країні від часів Другої світової війни. Українців в Британії навчають всьому – від базових навичок поводження зі зброєю до тактики ведення міських боїв.

Також ми розповідали, що в мережі з'явилися кадри перших польотів українських пілотів на F-16 у Румунії. Вишкіл триватиме у Європейському навчальному центрі F-16 на військово-повітряній базі Фетешті за 150 кілометрів на схід від румунської столиці Бухареста.

Вас також можуть зацікавити новини: