Депутат розповів, де проходить лінія оборони/ Колаж УНІАН, Телеграм канал Ганна Маляр, скріншот

Секретар оборонного комітету Верховної Ради України, народний депутат Роман Костенко розповів, де проходить друга лінія оборони за Авдіївкою та куди відступили українські сили з міста.

В інтерв'ю "НВ" він зазначив, що Авдіївка була першою лінією оборони, бо "нелогічно мати другу лінію оборони в самій Авдіївці, це про тактичний рівень". А говорячи про другу лінію оборони люди мають на увазі,  що якщо противник прорве [першу], то він зможе вийти на оперативний простір і далі вже просто розвивати свій успіх.

"Я знаю, що така проблема була. Вона швидко почала вирішуватись і вирішується. Наскільки зараз вони стабілізували її і добре вибудували? За моєю інформацією, що зачепилися за деякі населені пункти, побудували. Наскільки вона ефективна? Це ми побачимо найближчим часом", - зазначив він.

Відео дня

Водночас він зауважив, що другу лінію оборони не вдалось як слід укріпити до виходу з Авдіївки.

"І це наша проблема. Її потрібно було раніше будувати, мінувати, щоб бійці тільки вийшли [з міста], стали на неї, і вона вже була, як з боку російських окупаційних військ на Запоріжжі. У них там сильна лінія оборони, яку ми не можемо прорвати, бо вони її побудували серйозно. Щось таке мало бути в нас. На жаль, в нас є проблеми з побудовою ліній оборони. Ми там любимо "в хатах ховатися"", - зауважив депутат.

Водночас він зазначив, що ЗСУ все-таки "зачепилися, за селами стали і зайняли цю лінію оборони". І тепер противнику буде значно складніше розвивати успіх, бо в Авдіївці було напівоточення, а зараз лінія оборони вирівнялась.

"Але тепер важливо, щоб за неї добре зачепилися, щоб там стали підрозділи, організували інженерне забезпечення, систему вогню, управління. І це ж нові позиції, нові координати, все нове. Якщо раніше просто артилерія стріляла, наприклад, по планових цілях, все було пристріляно, зараз потрібно всю систему вогню перероблювати. Противник однозначно буде цим користуватись. Плюс у них зараз оця накатана тактика атаки] КАБами, яка показала свою ефективність. І поки ми не прикриємо небо, я думаю, вони будуть продовжувати її використовувати", - зазначив військовий.

Вихід ЗСУ з Авдіївки - депутат назвав причини

Костенко важає, що снарядний голод не був єдиною причиною виводу українських військ з Авдіївки. Він. зокрема, зазначив, що Авдіївка вже була в напівоточенні, що ускланювало позиції ЗСУ, до того ж ворог направив туди найпрофесійніші сили.

Також Костенко зауважив, що окупанти в Авдіївці змогли сконцентруватися на авіаударах завдяки отриманню переваги в повітрі.

Він також стверджував, що Збройні сили України змогли б втримати Авдіївку, якби вже мали б від партнерів винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: