В РФ заявили, що Вовчанськ "захопили війська НАТО" / US Army

Російські пропагандисти вигадали нову побрехеньку про контрнаступ українських військових у Харківській області. Цього разу їм ввижаються "війська НАТО" у Вовчанську.

На чергову порцію однотипних фейків звернув увагу блогер та офіцер ЗСУ Анатолій Штефан ("Штірліц").

Ідентичні нісенітниці про НАТО у Вовчанську майже одночасно з'явилися на пропагандистських каналах у Telegram. Його активно тиражують російські "воєнкори", які щодня пишуть про війну в Україні.

Відео дня

За версією пропагандистів, "війська НАТО" зайшли не лише у Вовчанськ, а й у Козачу Лопань. Українських військових нібито у цих містах практично немає, є лише "англомовні".

"Вовчанськ зайняли війська НАТО. Саме так і ніяк інакше. Пишуть звідти, що українських нацистів у місті практично немає. Багато чорношкірих та англомовних. Така сама ситуація в Козачій Лопані", – писали пропагандисти.

'Багато темношкірих і англомовних': роспропаганда запустила фейк про 'війська НАТО у Вовчанську'
Фейки роспропаганди / t.me/a_shtirlitz

Водночас "Штірліц" нагадав, хто саме звільнив Вовчанськ, додавши фото українських воїнів на тлі українського прапора над адміністративною будівлею міста.

"Шах і мат", - лаконічно прокоментував офіцер.

Українські воїни у Вовчанську / t.me/a_shtirlitz

Війна в Україні: актуальні дані

На півдні й у Харківській області триває контрнаступ Збройних сил України, оголошений наприкінці серпня. За словами президента Володимира Зеленського, всього з початку вересня ЗСУ звільнили близько 2 тисяч квадратних кілометрів.

Генштаб звітує про десятки деокупованих сіл. 8 вересня стало відомо про взяття під контроль Балаклії, західні ЗМІ пишуть про звільнення Ізюму, бої тривали у Куп’янську – важливому залізничному сполученню окупантів.

На думку американських високопосадовців, є ознаки того, що нинішній наступ може бути раннім етапом наступу, який може значно відсунути лінію фронту Росії.

Водночас у Міноборони РФ відведення військ з Харківської області називають перегрупуванням – розбиті сили нібито кинуть на Донецький напрямок.

Разом з тим станом на 10 вересня окупанти не полишали спроб іти у наступ у районах 8 населених пунктів на Донбасі. Спроби були рішуче відбиті ЗСУ.

З початку повномасштабного вторгнення українські захисники ліквідували вже 52 650 окупантів і знищили тисячі одиниць ворожої техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: