Бійці "Азова" захищали Маріуполь від росіян протягом трьох місяців / фото УНІАН

Дипломат Валерій Чалий завив, що судилище над захисниками Маріуполя, яке почалося у російському Ростові, потрібно обговорювати на всіх міжнародних майданчиках, оскільки йдеться про права людини.

"У мене виникає питання, коли виводили полонених з Азовсталі, говорили, що жодних судових процесів не буде, що є домовлене рішення. Якщо це руйнування домовленостей, які були гарантовані третіми сторонами, я дивлюсь на обличчя наших жінок, чоловіків, вони там як у концтаборі. Це жахлива ситуація і кричуще порушення правил війни. Повертати наших треба всіма можливими способами, підхід - чекати кінця війни неправильний", - сказав він ефірі "Еспресо".

За його словами, подібні дії є порушенням Женевської конвенції та воєнним злочином.

"Зараз треба бити в набат. Це ж воєнний злочин, по Женевській конвенції вони не мають жодного права з комбатантами так себе вести. Я в шоці від тих посередників, які пропонували рішення. Воно все закрите, ми не знаємо, про що там домовлялися, але бачимо результат. Те, що робить Росія зараз - або ми про це не говорили, або зараз треба підіймати це питання з тими, хто гарантував цей вихід", - пояснив Чалий.

Суд над "азовцями" - що повідомлялось

Росія захопила Маріуполь у 2022 році після трьох місяців боїв, внаслідок яких місто було майже повністю зруйноване. Частину цього часу українські бійці відбивали атаки закріпившись на сталеливарному заводі "Азовсталь". У травні, перебуваючи тривалий час в оточенні, їм довелось здатися окупаційним військам за домовленістю між урядами, щоб зберегти життя українців.

Станом на 11 січня в російському полоні перебувало близько двох тисяч захисників з "Азовсталі". Лише частину бійців Україна змогла повернути під час обміну. Українська влада повідомляла, що Росія гальмує повернення українських військовополонених з полку "Азов".

Днями стало відомо, що у Росії судять 22 захисників "Азовсталі". Слідство країни-агресора назвало наших бійців "терористичною групою", яка нібито причетна до спроби повалення окупаційної влади на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей.

Вас також можуть зацікавити новини: