ЗСУ продовжують утримувати Бахмут / фото ua.depositphotos.com

У районі Бахмута Донецької області відбувається утилізація ПВК "Вагнера", яка найближчим часом стане не найчисленнішою і найвпливовішою у зоні бойових дій в Україні.

"Ресурс ПВК "Вагнера" для ведення бойових дій на рівні Соледара на сьогоднішній день виснажений і його, фактично, добивають у Бахмуті", - заявив військово-політичний експерт Олександр Коваленко.

За його словами, у угруповання закінчилися зеки: "Закінчилися вони в більшості своїй ще під Соледаром, а на цей час - зовсім. Компенсувати ці втрати Пригожин не може, адже найм у виправних колоніях для нього вже закритий, а бажаючих йти в ПВК не так багато, щоб проходила компенсація".

Відео дня

При цьому Коваленко зазначив, що під Бахмутом добивають українську групу ПВК "Вагнера", а всього їх існує мінімум чотири.

Експерт пояснив, що на сьогоднішній день "вагнерівці" перебувають не тільки в Україні, але і в таких країнах, як ЦАР, Лівія, Мозамбік, Сирія, Малі, Судані, Ангола, Зімбабве, Еритрея, Гвінея-Бісау, Гвінея і Мадагаскар.

"Найбільші угруповання ПВК "Вагнера" у Центральноафриканській Республіці та Лівії. Хочу зазначити, що африканська група Вагнера практично не змінилася з початку війни в Україні у 2022 році, лише на самому початку вторгнення зменшившись на 10%. У ЦАР перебуває понад 2000 російських найманців, які підтримують Фостена-Арканжа Туадеру. Це приблизно три батальйон-тактичні групи, що складаються з куди більш якісного ресурсу, ніж в Україні. У Лівії приблизно таке ж угруповання", - додав Коваленко.

Оборона Бахмута-актуальні новини

Як писав УНІАН, в Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що російські військові та найманці ПВК "Вагнера" продовжили атакувати Бахмут, але не здійснили ніяких заявлених просувань в межах міста і околицях 11 березня.

Військовий експерт Дмитро Снєгирьов заявив, що захоплення Бахмута має не тільки військову і політичну мету, але й економічну. Так російські загарбники можуть вирішити проблему поставок води на окуповану частину Донецької області.