В Україні триває мобілізація / колаж УНІАН, фото УНІАН

Економічне бронювання, рішення про яке наразі розробляється владою, є необхідним, адже Україні не вистачить коштів на проведення додаткової мобілізації.

"Давайте згадаємо слова Буданова, що ми два роки по суті воюємо за чужий кошт, тобто питання надзвичайно великої залежності від макрофінансової і військово-технічної допомоги наших партнерів… І є надзвичайно великі проблеми з фінансуванням, зокрема, з США. Тобто Україні зараз треба весь час думати, яким чином шукати альтернативні джерела для того, щоб наповнювати власний бюджет", - сказав економіст Олег Пендзин в ефірі телемарафону.

Він нагадав, що один мобілізований на рік обходиться в 1,25 млн грн, і для додаткової мобілізації стоїть питання пошуку 500 млрд гривень додатково. Тому, за словами експерта, паралельно зі змінами до законодавства щодо мобілізації однозначно має бути принципове рішення щодо додаткових коштів, які мають наповнювати державний бюджет.

Відео дня

"В свій час президент казав, що за спиною одного мобілізованого має працювати чотири платники податків. Звідки взяти тих чотирьох платників податків у легальному секторі економіки? На сьогодні одне нове робоче місце коштує 30 тисяч доларів в середньому", - сказав фахівець. 

Пендзин наголосив, що ідея з платним бронюванням частково і є способом вивести з тіні частину української економіки, яка працює і не платить податки. 

"В дійсності немає принципового значення, як це буде зроблено. Тому в даній ситуації ще не має остаточного рішення, але те, що воно на часі – абсолютно чітко", - зазначив експерт.

Економічне бронювання – що відомо

Цього місяця стало відомо, що влада намагається винайти механізм економічного бронювання від мобілізації, який, з одного боку, зможе стабілізувати роботу економіки, а з іншого – зібрати додатково в бюджет дуже відчутну суму грошей. Офіс президента та ініціативна група в Раді розробили дві різні концепції економічного бронювання.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев критикував цю ідею, адже, за його словами, якщо запровадити бронь для людей з високими зарплатами, то це означатиме, що не будуть мобілізувати працівників банківського сектору чи страхових компаній, чи топ-менеджмент підприємств. Водночас воювати доведеться ФОПам та рядовим найманим працівникам. 

Вас також можуть зацікавити новини: