NASAMS / Фото-Kongsberg

Україна отримає від США у наступному транші військової допомоги, розміром у 820 млн доларів, дві системи протиповітряної оборони NASAMS. Враховуючи те, що це лише перший транш, цілком ймовірно, що за цією партією ЗРК до Збройних Сил України будуть постачатися й інші.

Водночас одним з головних питань залишається можливість NASAMS знищувати не тільки літаки та вертольоти противника, а й ракети, такі, як "Іскандер", "Калібр", Х-22, Х-59 та "Онікс", які РФ використовує для ударів по Україні, в першу чергу - з метою терору цивільного населення.

Для початку нагадаємо, що NASAMS - це не спеціалізований протиракетний комплекс, а саме засіб протиповітряної оборони. Тобто його можливості знищення саме ракет - обмеженні. Більше того, вони залежать від версії ракет, які він використовує.

При використанні ракет AIM-120С AMRAAM дальність знищення цілей становить, за різними джерелами 15-30 км та 10-15 км за висотою. Найбільш вірогідними є дані щодо можливостей ракети AIM-120С-5 знищувати цілі на дальності до 25 км, а у версії С-8 до 30+ км, водночас питання висотності знищення цілей залишається дискусійним. У версії AMRAAM ER, відповідно, до 40 км та близько 20 км.

Важливим фактором для перехоплення ракетних цілей є швидкість польоту ракети-перехоплювача. Для AIM-120 вона складає близько 4 Маха (близько 4900 км/год), але публічних даних щодо максимальної швидкості при пуску з землі - немає.

NASAMS проти крилатих ракет

Ракета "Калібр", як і будь-яка інша крилата ракета, зокрема і повітряного базування Х-59МК, Х-555 чи Х-101, має дозвукову швидкість польоту. Через це можливості самої ракет NASAMS, у будь-якій версії, вистачить для їх знищення. І в цьому випадку на перше місце виходить дальність виявлення цілей.

Але для радара MPQ-64 Sentinel, який використовується у ЗРК NASAMS декларується виявлення малорозмірних та низьковисотних цілей, до яких належить крилаті ракети. Більше того, у 2020 році у США провели випробування NASAMS з перехоплення крилатих ракет, вони довели таку можливість на практиці.

Таким чином NASAMS має всі шанси знищувати крилаті ракети РФ, тим паче, що однією з особливістю цього комплексу є багатоканальність - здатність обстрілювати велику кількість цілей одночасно. Зокрема виробник декларує, що кожна ракета має індивідуальне наведення й один дивізіон, у складі якого 12 пускових, одночасно може обстрілювати до 72 цілей.

NASAMS / Фото-Kongsberg

NASAMS проти "Оніксу" та Х-22

Протикорабельні ракети "Онікс", якими РФ обстрілює причорноморські міста такі як Очаків та Одеса, мають вже надзвукову швидкість навіть при польоті над землею, за заявленими характеристиками - 2 Маха (2448 км/год). В цьому випадку ЗРК NASAMS, скоріш за все можуть їх обстрілювати тільки на зустрічних курсах, коли ракети летять у бік ЗРК. 

Якщо брати дальність знищення цілей NASAMS у 25-30 км, то у зоні дії ЗРК ці ракети будуть знаходить менше ніж 30-45 секунд. Технічно цього вистачає для реакції комплексу - виявлення та ідентифікації цілі, а також прийняття оператором рішення на пуск. До того ж строки реакції комплексу можуть бути зменшені шляхом виявлення ракет на більшій відстані, коли оператор NASAMS заздалегідь отримує дані щодо цілі та вже готовий до пуску на момент її появи у зоні ураження. Але у будь-якому випадку знищення таких ракет як "Онікс" значно складніше ніж дозвукових крилатих ракет.

У випадку з Х-22 ситуація ще складніша через те, що ця ракета більшу частину польоту здійснює на висоті 22,5 км та на швидкості до 4,7 Маха. Тобто на маршевій ділянці її збити з NASAMS неможливо. Але Х-22 при атаці починає зниження приблизно на відстані 60 км та пікірує з кутом 30 градусів. У момент атаки її швидкість становить до 2-2,4 Маха. Тобто, як у випадку з "Оніксом", є можливість її знищення на зустрічних курсах. Водночас навіть власний радар NASAMS помітить Х-22 задовго до того, як вона потрапить у зону ураження.

Таким чином NASAMS може бути використаний для перехоплення Х-22 та "Онікс", але лише на зустрічних курсах і з не максимальною гарантією. До того ж він має знаходитись у безпосередній близькості до об’єкта, який ці ракети атакують.

NASAMS проти балістичних ракет

Можливості перехоплення балістичних цілей ЗРК NASAMS слід розглядати, скоріш за все, як мінімальні. Справа в тому, що цей комплекс не створювався під ці задачі. Зокрема похилий пуск ракет у NASAMS  утворює мертву зону над пусковою, а балістичні ракети падають на ціль майже вертикально та зі значними швидкостями. А ракета "Іскандер" ще й скидає пастки та маневрує для унеможливлення перехоплення.

Але навіть ураження уламками не завжди призводить до знищення балістичної ракети. Саме тому зараз для цього використовують протиракети з бойовою частиною кінетичної дії, коли протиракета просто врізається у ціль і завдяки величезним зустрічним швидкостям знищує балістичну ракету.

Це, скоріш за все, взагалі не дозволяє вести мову про шанси NASAMS з ракетами AIM-120С знищувати балістичні цілі з високою ймовірністю. Щодо можливостей AMRAAM ER, то такі тести не проводились. Хоча більша дальність та висотність польоту цієї ракети може дати дещо більші шанси, але і вони не будуть вагомими. До того ж все залежить і від величезної кількості додаткових факторів, включно із розміщенням пускових та радарів.

Вас також можуть зацікавити: