Маляр пояснила, як "мотивували" найманців ПВК "Вагнер" на фронті / фото facebook.com/ganna.maliar

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр припустила, що армія РФ та російські приватні військові компанії можуть вести війну менш впевнено, ніж бійці ПВК "Вагнер". Так вона прокоментувала, чи зможуть "вагнерівців" на фронті замінити інші найманці чи російські регулярні війська.

В ефірі телемарафону Маляр зазначила, що доля приватних військових компаній в Росії, з огляду на недавні події, – "це досить цікаве питання", адже всі бачили, як вони можуть виходити з під контролю.

"Але, за нашою інформацією, чим відрізняються інші приватні військові компанії – це підходом до роботи з особовим складом. "Вагнерівці" в прямому сенсі погрожували розстрілом, і вони, власне, це здійснювали періодично з тими, хто не рухається вперед. А інші – і регулярні війська російські, і приватні військові компанії – поки що таких нам фактів не відомо, щоб вони використовували аж таку мотивацію. Тому можна припустити, що вони менш впевнено будуть вести цю війну", – пояснила заступниця очільника Міноборони.

Відео дня

Вона підтвердила, що найманці ПВК "Вагнер" зараз не воюють на фронті, а заведені замість них підрозділи російських окупантів, завдяки професійним діям українських військових, несуть значні втрати.

"Вагнер" дійсно не воює зараз. І дійсно заведені, в тому числі, не тільки десантно-штурмові війська і професіонали, але заведені і ті "підрозділи", які, як то кажуть, "не обкатані цією війною". І вони дійсно несуть зараз втрати. Але тут треба віддати належне професійності наших військових і (зазначити) те, що дійсно стоїть задача максимально знищувати ворога", –  наголосила Маляр.

Заступниця міністра оборони додала, що заколот "вагнерівців" жодним чином не відобразився на ситуації на фронті.  

"Але, треба сказати, що військові, коли планують свої наступальні і оборонні дії, враховують фактор, що в Росії почалася політична нестабільність. І що в них вже є по-суті конкуренція між різними кланами і спецслужбами, і конкурують приватні компанії фактично з державою", – сказала Маляр.

Також, вона зауважила, що "не потрібно плекати жодних ілюзій щодо РФ і думати, що у них є межі або що межі європейського кордону можуть їх стримати". Маляр акцентувала, що всі країни, які межують з Росією, мають бути у стані бойової готовності.

"У нас були приклади кордону ЄС та Білорусі, коли росіяни робили провокації, і взагалі їх цей кордон не стримував. Тому треба враховувати, воюючи з ними, що вони можуть рушити і на Євросоюз, в тому числі, якщо їх тут не зупинити. Враховуючи, що в них ще й приватні військові компанії виходять з під контролю, може бути все що завгодно. Тому всі країни, які межують з ними (РФ – УНІАН), повинні бути в готовності. Зрозуміло, що Польща в готовності, країни Балтії – вони в готовності. Тут треба розуміти, що ризик є", – констатувала Маляр.

Ситуація на фронті

26 червня заступник міністра оборони України Ганна Маляр, підбиваючи підсумки минулого тижня повідомила, що протягом цих днів події на фронті розвивалися паралельно: як наступальні зусилля Сил оборони на півдні та сході, так і наступальні дії ворога – на сході. Вона зазначала, що за минулий тиждень загальні втрати українських збройних сил вбитими виявилися у 8 разів нижчими, ніж у російської окупаційної армії.

Водночас 27 червня Маляр повідомила, що на Бахмутському напрямку українські оборонці щодня мають просування по флангах – "поступове, але впевнене". Проте у місто Бахмут, за її словами, військові ще не заходили. Вона пояснила, що "звільнення цього напрямку має свою особливість, яка ускладнює процес". 

Вас також можуть зацікавити новини: