Експерт заявив про недоцільність демобілізації / фото УНІАН

Україна зараз на порозі ескалації війни з боку Росії, тому говорити про демобілізацію передчасно.

Про це сказав політолог Володимир Фесенко в ефірі телемарафону. "Давайте не забувати – війна не закінчена. Більше того – зараз ми на порозі ескалації війни з боку Росії. Ескалація у формі повітрянних атак вже відбувається. Є великий ризик нової хвилі масової мобілізації в Росії. А в нас і так зараз нестача бійців на фронті. У росіян є перевага і якщо зараз ще проводити демобілізацію, то це викличе серйозні проблеми для нашої оборони", - наголосив експерт.

Він зазначив, що зараз триває війна і звернення Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського до депутатів щодо розгляду питань про демобілізацію і ротацію не в законопроекті про мобілізацію, а підготувати інший проект закону це є не наказ. "І депутати прийняли звернення до уваги і тут жодних порушень не було. Комітет більшістю голосів вирішив дослухатись до звернення Головнокомандувача ЗСУ і процедурно тут немає якихось порушень", - наголосив політолог.

Відео дня

Фесенко нагадав, що до законопроекту були поправки, що стосуються демобілізації і в сесійній залі нардепи можуть наполягати на їх розгляді  і голосуванні.

Коментуючи можливість бунтів, про які пишуть в соцмережах, через те, що нібито демобілізації взагалі не буде, Фесенко наголосив, що такими людьми має займатися СБУ. "Тому що зараз бунт на фронті – це шлях до поразки України. Треба розуміти просту річ - якщо не буде зараз мобілізації, то ми програємо війну. Якщо почнуться бунти на фронті, до яких там хтось закликає, то ми програємо війну. І тоді ті, хто хоче демобілізуватися, будуть або в російських тюрмах, або будуть в російській армії замість демобілізації. Ось така альтернатива", - наголосив Фесенко. За його словами, немає нічого страшного якщо питання демобілізації і ротації буде  вирішено окремим законопроектом. 

Фесенко вважає, що питання мобілізації є чутливою темою в суспільстві і деякі політичні сили намагаються на цьому спекулювати, щоб повернути собі втрачену популярність. "Думаю, що резерв голосів, насправді, є", - сказав він з приводу перспектив ухвалення цього закону парламенту. При цьому додав, що фракції "Європейська солідарність" і "Батьківщина" не голосуватимуть за закон про мобілізацію.

Законопроект про мобілізацію

Уряд звернувся до парламенту щодо вилучення із законопроекту про мобілізацію норми, яка передбачала звільнення зі служби військовослужбовців, які загалом відслужили 36 місяців під час дії воєнного стану. При цьому їх звільнення мало здійснюватися у терміни, визначені рішенням Ставки верховного головнокомандувача. Ініціаторами виключення цієї норми стали Головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров.

Народний депутат Федір Веніславський зазначив, що Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звернення з цього питання до Верховної Ради України. При цьому зазначалося, що це питання має бути врегульоване окремим законом, проект якого має розробити уряд

Комітет Верховної Радиз питань нацбезпеки і оборони підтримав це прохання.

Вас також можуть зацікавити новини: