Дрон PD-2 / UkrSpecSystems

Нагорода,  яку виграла на Євробаченні-2022 група Kalush Orchestra, а також панама лідера гурту Олега Псюка, пішли з молотка на благодійному аукціоні, а зібрані кошти пішли на придбання безпілотного комплексу PD-2.

"Панама за 11 000 000 гривень + кубок переможців Євробачення за 900 000$ = комплекс БПЛА PD-2!", - написав телеведучий і волонтер Сергій Притула. Варто зазначити, що мова йде саме про комплекс PD-2, який складається з декількох безпілотників та наземної станції управління. 

Можливості PD-2

Спершу необхідно зазначити, що PD-2 - це українська розробка, яка є розвитком  волонтерського проекту People's Drone PD-1, що добре проявив себе у реальних бойових умовах. Оновлена версія комплексу також вже знайома у ЗСУ, вона отримала потужніші системи зв’язку, розвідки та можливість знаходитись у повітря вдвічі довше.

Дрон PD-2 / UkrSpecSystems

Фактично PD-2 - один з найбільших розвідувальних дронів українського виробництва, який має корисне навантаження до 19 кг. Це вкрай важливо для встановлення потужної оптичної станції з тепловізором для ведення розвідки. Зокрема дрони можуть оснащуватись гіростабілізованою платформою USG-400 також українського виробництва.

Вона має денну Full HD камеру із потужним зумом, яка дозволяє вести детальне спостереження за об’єктом на відстані понад 5 км. Також станція оснащена тепловізором та лазерним далекоміром для точного визначення координат.

Саме ця оптична станція і дозволяє дрону виконувати свою головну мету - бути "очима" наших військових, вишукувати цілі, передавати координати та коригувати вогонь артилерії та інших засобів ураження.

Також вкрай важливий час, який PD-2 може знаходитись у повітрі - до 10 годин, що при крейсерській швидкості у 100 км дає можливість подолати до 1000 км за політ, а максимальна висота польоту до 4,7 км.

Дальність управління від наземної станції управління складає до 200 км, але підтримується система, коли один із дронів відіграє роль ретранслятора сигналів для іншого. Також одна наземна станція може керувати декількома дронами, а самі дрони передавати зображення на декілька наземних станцій, що забезпечує гнучкість застосування комплексу.

Дрон PD-2 / UkrSpecSystems

Особливості PD-2

Насправді PD-2 це невеликий конструктор, бо він дозволяє у польових умовах трансформувати дрон. Зокрема можливо дати йому можливість злітати та садитись вертикально - так званий VTOL. Останнє вкрай важливе для експлуатації дронів у фронтових умовах, але дещо зменшує льотні характеристики дрона. Зокрема у конфігурації VTOL на дві години зменшується максимальний час у повітрі та до 4,5 км максимальна висота польоту.

Також існує можливість перетворити його на ударний дрон, встановивши під крилами контейнери для малорозмірних боєприпасів загальною вагою до 8 кг. 

Характеристики PD-2

  • Розмах крила: 5 м
  • Максимальна злітна вага: 55 кг
  • Максимальне корисне навантаження: 19 кг (VTOL – 11 кг)
  • Максимальна швидкість: 140 км / год
  • Крейсерська швидкість: 100 км / год
  • Дальність зв'язку: більше 200 км