Проходить процес вирівнювання флангів з поступальним продавлюванням смуги забезпечення до основної лінії оборони / фото t.me/landforcesofukraine

Станом на 13 липня в Запорізькій області три основні локації найбільш запеклих бойових дій - це П'ятихатки, Роботине і Старомлинівка.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що П'ятихатки зараз грають роль, дуже схожу з Бахмутом, тільки в дещо іншій іпостасі.

"Вони на себе тягнуть ресурс РОВ, які намагаються відбити дане село. Основний донор ресурсу - Василівка, яка в свою чергу є вершиною трикутника оборонного Василівка-Токмак-Мелітополь. Тому, очікувати в цій локації найближчим часом якоїсь феєрії адептам блокбастерів не раджу. Ведеться рівномірне перемелювання 810-ї ОБрМП, 429-го МСП", - написав він.

Відео дня

Коваленко розповів, що Роботине - це, по суті, основний опорник окупантів, за яким відкривається основна лінія оборони.

"Фактично, це узголів'я другої лінії, особливістю якого є те, що в разі відсікання цієї голови, відбудеться обвалення громіздкої конструкції по 0408 Новопрокопівка-Ільченкове-Солодка Балка. В даний час в локації вирівнюються фланги, що ускладнює насичення місцевості підрозділами 70, 71, 291 і 1430-го МСП, а так само 45-й ОБр ССО (ГУ ГШ ЗС РФ). Як м'ясо на забій в цій локації вельми активно використовують БАРСів. Примітно - разюче скоротилися контратаки РОВ", - додав експерт.

За його словами в Старомлинівці, на відміну від Роботино не знижується інтенсивність контратак.

"Дуже щільна ближня робота. При цьому наголошується, якщо порівнювати з червнем, зниження інтенсивності вогневого впливу, що говорить про ефект виносу артилерії з другої лінії і складів в тилу. В цілому, тут так само проходить процес вирівнювання флангів з поступальним продавлюванням смуги забезпечення до основної лінії оборони. Як раніше зазначалося, 5 ОВА довелося навіть тягнути ресурс 49-ї ОВА, зокрема, 34-ю ОМСБр, що говорить про брак сил для оборони", - написав Коваленко.

Аналітик стверджує, що даний плацдарм зараз виконує дві основні функції.

"Перша - це неспішне, дуже обережне продавлювання по до 2-ї лінії. Друга - знекровлення РОВ. Обидві цілі досягаються. Але суть процесу не поспіх, суть процесу - сам процес. І Херсонський ресурс у Старомлинівці, тому показник", - додав він.

Війна в Україні - ситуація на фронті

Сили оборони України продовжують просуватися вперед на південь від міста Бахмут і закріплюються на нових рубежах. Про це повідомила заступник Міністра оборони Ганна Маляр.

Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію і закріплюватися на нових рубежах у напрямку Мелітополя та Бердянська.

Російський окупанти привезли в передмістя Токмака Запорізької області два нових крематорії. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.