Росія неодноразово робила одну і ту ж помилку тільки в Авдіївці / фото wikimedia.org

Росія не усвідомила, що найважливіший елемент її танкової стратегії зазнає невдачі. Ця помилка призвела до величезних втрат - і тим більше вражаюча, що Україна вже зробила ту ж помилку, тільки щоб швидко її виправити, повідомив виданню Business Insider експерт.

Тактика, про яку йде мова, полягала в розгортанні танків великими групами - бронеколонами - в надії прорвати лінію противника.

Райлі Бейлі, аналітик по Росії в аналітичному центрі Інституту вивчення війни, сказав, що російській стороні знадобилося набагато більше часу, щоб усвідомити це і припинити робити це, ніж українцям.

Відео дня

Обидві сторони, за словами Бейлі, дійшли висновку, що "атакувати підготовлені позиції за допомогою бронетехніки, особливо колон бронетехніки", не вдалося. Обидві країни володіють потужною зброєю, яка може протистояти такому наступу, в результаті чого танки будуть знищені.

Колонам особливо легко протистояти, оскільки це очевидно, коли наближається атака: рівна відкрита місцевість залишає мало місць, де можна сховатися, а безпілотники постійно спостерігають.

Але в той час як Україна швидко змінила свою тактику, щоб припинити використання колон, Росії знадобилося для цього набагато більше часу. Це особливо очевидно, за словами Бейлі, в інтенсивних спробах Росії захопити місто Авдіївку. РФ повільно просувалася вперед, не зробивши вирішальних проривів – величезною ціною. Тільки в останні кілька тижнів вони перейшли до наступу піхотою в районі Авдіївки, залишивши позаду більше техніки.

За словами Бейлі, цей перехід Україна зробила набагато раніше цього року, після важких втрат на початку літнього контрнаступу.

"Російські сили, очевидно, бачили, як українці зробили цей перехід під час контрнаступу, і це дало результати. Але вони не засвоїли це, а також не засвоїли свої власні помилки", - сказав аналітик.

Фактично, він сказав, що Росія неодноразово робила одну і ту ж помилку тільки в Авдіївці. Вона зазнала втрат, взяла паузу, щоб відновитися і перегрупуватися на початку листопада, а потім зробила те ж саме знову, зазнавши ще більших втрат. За словами Бейлі, Росія "втратила набагато більше особового складу, набагато більше бронетехніки в цій хвилі нападів", ніж в перший раз.

Лише приблизно в кінці грудня, за його словами, Росія "почала намагатися переключитися на щось на зразок того, що зробили українці". Бейлі зазначив, що на початку війни у Росії вже був інший застережливий досвід з танковими колонами.

Під час літнього контранступу після втрат Україна змінила тактику і "почала покладатися на поєднання невеликих піхотних груп і піхоти з меншою підтримкою бронетехніки і зусиль щодо запобігання втрат техніки". За словами Бейлі, це була перша спроба України "провести механізований напад на підготовлену оборонну позицію".

Після цього можна було побачити, що Україна "дуже швидко перейшла" до використання невеликих піхотних груп, а також піхоти і бронетехніки. Деякі українські солдати заявили, що в втратах винне те, як їх навчали на Заході.

Бейлі припустив, що Росія, можливо, не засвоїла урок про бронетанкові колони назавжди. Він сказав, що вони можуть знову розгорнути їх, коли зимові умови заморозять землю і зроблять її більш прохідною для важкого озброєння.

Втрати РФ під Авдіївкою - деталі

Видання Forbes пише, що Авдіївка стала смертельною пасткою для російської бронетехніки. У матеріалі наголошується, що за 10 тижнів переважно невдалих штурмів Авдіївки російська армія втратила або покинула щонайменше 143 танки, маючи лише незначне просування біля зруйнованого міста. Тим часом українська армія втратила або покинула 14 танків, захищаючи Авдіївку.

Як пише Forbes, тільки навколо Авдіївки росіяни втрачають 60 танків на місяць. При цьому Українська оборона тримається і ситуація в Авдіївці залишається відносно стабільною.

Вас також можуть зацікавити новини: