За даними Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня України, Кримський міст є однією з найважливіших транспортно-логістичних артерій противника. І для її захисту ворог застосовує безпрецедентні методи – цей об’єкт міцно прикривається і з повітря, і з моря, і з берега, тобто і на воді, і під водою, і в небі.

Проте Україна демонструє, що може проводити складні, потужні операції з завдання ударів по Кримському мосту. Це нам по силах і мусимо продовжувати. Адже наразі зруйновані лише прольоти автомобільної частини мосту, а залізниця, на жаль, працює.

Зважаючи на гібрідний характер війни, українська сторона не інформує, як та за допомогою яких засобів проводяться такі операції

Відео дня

По цьому мосту забезпечується 30-40% логістики ворога. Так, ще є паромна переправа та сухопутний коридор. Але росіянам конче потрібно забезпечувати Крим, тому що вони позиціонують його як справжню фортецю, як непотопляємий авіаносець. Наша стратегія тут полягає в тому, щоб, з точки зору військової та економічної логістики, переформатувати кримський півострів у острів. Зробити все, щоб знищувати будь-які можливості пересування ворога в Крим та з Криму на лівобережжя Дніпра. І нам варто завдавати ударів по Кримському мосту доти, доки цих цілей не буде досягнуто.

Якими засобами? Зважаючи на гібрідний характер війни, українська сторона не інформує, як та за допомогою яких засобів проводяться такі операції. Це правильно. Нехай все відбувається, а знати будемо пізніше.

Але можна припустити застосування декількох варіантів.

У будь-якому разі, українським Силам оборони варто продовжувати бити по тилах цього російського "коридору"

Перший – удари можна завдавати ракетами, можливо, крилатими ракетами. Нагадаю, росіяни ще з початку липня натякають, що Україна застосовує по них (в тому числі по мосту) Storm Shadow. Потім вони демонстрували якісь уламки й дійшли до того, що, скоріше за все, Україна зуміла переробити С-200 для стрільби земля-земля…

Другий варіант – дрони з досить потужною бойовою частиною. Вони можуть діяти в радіусі декількох сотень кілометрів і завдавати відчутної шкоди.

Третій варіант - це морські БПЛА.

Крім того, можна застосовувати всі ці засоби комплексно – і з повітря, й на воді. Якщо подивитись на схоже застосування поєднання таких засобів щодо завдання ударів по кораблях ЧМ РФ на військовій базі в Севастополі, то це – досить успішно й ефективно. Тут є перспектива. Тому комбіновані варіанти варто застосовувати.

У будь-якому разі, українським Силам оборони варто продовжувати бити по тилах цього російського "коридору". Треба знищувати можливості пересування ворога і в Криму, і поза ним.

Ігор Романенко, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант у відставці