Після того, як у російському Бєлгороді внаслідок невідомого вибуху обвалився під'їзд багатоповерхівки, російська місцева влада, російське Міноборони та російські пропагандисти почали звинувачувати в цьому Україну.

Однак в пабліках опублікували чимало фото та відео з місця події. І, судячи з тих відео, які я бачив, та наявної в мене інформації, думаю, що причиною обвалу багатоповерхівки в Бєлгороді, стала невдала робота російських систем протиповітряної оборони, зенітно-ракетних комплексів. Вони навіть нічого не збили в цей момент, просто ракета відхилилася від курсу та влучила в житловий будинок.

Цікаво, що офіційна російська версія не заперечує, що це була робота ППО.

Відео дня

Але хоча вони зазначають, що це була робота по ракетах, я думаю, що ніяких ракет там не було. Ще один момент - у звіті ворога згадується ТРК "Точка-У". Проте самі ж росіяни давно писали, що в України ТРК "Точка-У" немає, мовляв, вони закінчилися, тому що РФ знищила їх виробництво та ремонтні можливості. Тож звідки така версія їхнього Міноборони - незрозуміло. Наших ракет там у той момент не було, але ППО працювала, тому що Україна застосовує дрони, що не є секретом. Ймовірно, противник намагався їх збивати. Але сталася така от проблема.

Варто також згадати, що в Бєлгородській області це не вперше, коли Росія застосовувала ЗРК С-300, однак, запускаючи цілі по Харкову, вони не долітали до нього. Або були випадки, коли РФ застосовувала керовані авіабомби з літаків Су, але ці КАБи теж не досягали Харківщини, а падали на території Бєлгородської області. Тобто, такі випадки є доволі поширеними. Отже, я думаю, що і в даній ситуації відбулося те, що у РФ називають "нештатный сход боеприпаса". Відповідно, ним вони й уразили житловий будинок.

Такі ситуації будуть повторюватися.

Уже на наступний день після інциденту з багатоповерхівкою в Бєлгороді, 13 травня КАБ упав під Бєлгородом. І, до речі, впав він недалеко від житлового будинку, в районі дороги. Тобто, це не вперше і, вочевидь, не востаннє.

Чому так трапляється? Є низка причин.

По-перше, серйозний вплив на пілотів, вони постійно літають в умовах навантаження. Тому, часом, такі ситуації можуть бути помилкою пілотів.

По-друге, це може бути пов’язано з технічним станом самих літаків, які також постійно працюють в умовах серйозних навантажень, що є логічним під час війни.

По-третє, причиною може бути погана якість, власне, самих боєприпасів, які через такий свій стан не долітають до цілей або відбувається відхилення від курсу, або вони взагалі вибухають...

Попри певні думки щодо того, що ситуація в Бєлгороді є одним з приводів атакувати Харківщину, ці події не мають нічого спільного. Плани росіян просуватися на тому напрямку не залежать від Бєлгорода. Рішення щодо наступу на Харківську область було ухвалено ще раніше, і воно реалізовується. Якихось додаткових підстав та аргументів росіянам для цього не потрібно. Але варто зважати, що російська пропаганда може використовувати та інтерпретувати будь-який факт так, як їй це потрібно.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень