Медик розповів, як страждають бійці на «Азовсталі» / фото t.me/polkazov

Втрата ваги в районі 20-25 кілограм, мізер їжі, технічна вода замість питної і відсутність ліків — все це реалії бійців, які обороняються на "Азовсталі" у Маріуполі. Про те, як страждають захисники міста, розповів один з військових медиків.

Свій пост лікар опублікував в особистому Telegram-каналі.

"81-й день у повній блокаді під постійним вогнем. Перебуваючи серед своїх побратимів, давно помічаю появу запаху ацетону, скарги на головний біль і непритомність. Їх постійно нудить, хоча рвати практично нічим", — написав медик.

Відео дня

Поранені, яких на "Азовсталі" близько 600 осіб, потребують посиленого харчування. Їм необхідно набагато більше білків і вуглеводів, адже тканині немає з чого відновлюватися. Однак їжі у бійців мізер — всі вони втратили і продовжують втрачати вагу. Чимало воїнів схудли відразу на 20-25 кілограм.

"Все це є наслідком відсутності не просто калорійного харчування, а й харчування в принципі", — повідомив лікар.

Рани солдатів гнояться, що забирає левову частку імунітету і сил. Шанси на одужання в такій ситуації нікчемні, а допомогти воїнам ніяк не можна, адже ліки закінчилися. Це стосується як звичайних медикаментів, так і антибіотиків.

Посилюється і без того критична ситуація відсутністю питної води: "У нашій воді дуже багато іржі, хвороботворних бактерій, та й сама жорсткість води велика. Тривале вживання призводить до дисбактеріозу, порушення кислотності шлунка".

Військовий медик підсумував, що стійкість бійців на позиціях не передати словами. Вони вірять і сподіваються на швидкий порятунок.

Поточна ситуація на "Азовсталі": що відомо

  • З другого травня йде активний штурм заводу окупантами. Загарбники застосовують танки, артилерію, авіацію і багато піхоти. Вони змогли прорватися на територію "Азовсталі".
  • Згідно із заявою офіцера "Азова" Іллі Самойленко, у солдатів на заводі є наказ триматися. Порушувати його вони не мають наміру.
  • За даними Генштабу, блокування "Азовсталі" триває. Вчора окупанти вперше скинули на завод фосфорні бомби. За словами дружини одного з "азовців", солдати на території заводу не вірять у дипломатичне рішення проблеми і готуються до останнього бою.