У РФ готуються до весняної кампанії 2024 року / фото ua.depositphotos.com

Прийняті в Росії закони про посилення військового призову говорять про те, що Володимир Путін вже зараз починає готуватися до військової кампанії весни 2024 року. 

Швидше за все, для участі у війні проти України ворог мобілізує ще 200-300 тисяч осіб, про що в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан.

За його словами, причиною цього стали підсумки недавнього саміту НАТО, на якому Україні не дали ні літаків, ні далекобійних ракет.

Відео дня

"Путін зрозумів, що йому дадуть ще як мінімум до наступного літа, а може ще й переобратися. Тому він вже починає готуватися до призову і ведення цієї кампанії. Йому треба буде десь 200-300 тисяч чоловік. Швидше за все, найближчим часом або буде оголошена мобілізація, або вона пройде приховано, тільки зі збільшенням призову, оскільки вони вже "обілетили" велику кількість потенційних військовослужбовців, тепер тільки питання їх призвати. Ось ці механізми, які ми бачимо, це для того, щоб не дати їм розбігтися. Швидше за все, це буде ближче до вересня і підготовка 200-300 тисяч на весну наступного року", - сказав він.

За словами Світана, за допомогою нової партії мобілізованих росіяни будуть намагатися утримувати оборону в Криму і на Донбасі, але вийде у них це зробити тільки по держкордону.

"У наступному році, виходячи з планів, які неозброєним оком видно, російська армія буде знищена, і ми вийдемо на держкордон. Це все буде підв'язано на Вашингтонський саміт НАТО, на якому нас нарешті запросять в НАТО, а прийом в НАТО, швидше за все, буде в 2025-му в Нідерландах", - додав він.

Посилення військового обліку в РФ - подробиці

Російська Держдума 25 липня прийняла поправку про збільшення призовного віку строкової служби з 18 до 30 років. 

Також була прийнята поправка про штрафи за неявку за повісткою до військкомату, про введення штрафу до 500 тисяч рублів за ненадання сприяння військкоматам при оголошенні мобілізації, про збільшення штрафів до 400 тисяч рублів за ненадання до військкомату списків громадян для первісної постановки на облік.

Також, призовникам заборонили залишати Росію з дня внесення порядку до реєстру, тоді як зараз виїзд заборонений з дня, коли повістка вважається врученою. Якщо росіянин не отримав повістку в руки від співробітника військкомату, поштою або через "держпослуги", вона вважається врученою через 7 днів з дати її розміщення в реєстрі повісток.

Глава комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що поправки були підготовлені "під велику війну, під загальну мобілізацію".