ЗСУ здійснили контратаку на херсонському напрямку / t.me/landforcesofukraine

Українські військовослужбовці, прагнучи розсіяти російські сили, в неділю почали контрнаступ у Херсонській області, яку РФ вважала настільки контрольованоюм, що спробувала ввести там рубль.

Так успішну контратаку ЗСУ на херсонському напрямку описує американська газета The New York Times.

Аналітики відзначають, що удар ЗСУ на півдні припав на той момент, коли українські захисники б'ються на сході, намагаючись стримати окупантів. 

Відео дня

"Відкриття нового фронту показало, що, коли мова йде про територію України, мало що залишається незмінним, оскільки кожна сторона намагається використовувати мінливі стратегічно вразливі місця противника. Ця нестабільність обіцяє тільки зрости, оскільки Україна отримає більш досконалу далекобійну артилерію, а незабаром, можливо, і американські ракети", - пише NYT.

Автори нагадують, що Херсон першим з українських міст потрапив під окупацію в 2022 році після того, як росіяни зайшли з Криму. Згодом Москва використовувала місто як плацдарм для операцій на півдні України.

Останні тижні окупанти зосередили зусилля на побудові укріплень в Херсонській області, що підтверджувала українська розвідка. NYT при цьому нагадує, що в окупованому Херсоні активізувався партизанський рух серед місцевих патріотів.

Чи були готові окупанти до української контратаки - неясно, додають аналітики.

"Україна кілька днів повідомляла про контрнаступ, хоча і заявила, що для такого маневру будуть потрібні західні артилерійські системи, обіцяні США та іншими союзниками. У неділю було неясно, яку артилерію Україна використовувала у своєму контрнаступі... З будь-яким обладнанням, яке у неї є під рукою, в неділю Україна, схоже, посилає сигнал Росії про те, що вона не буде просто грати в обороні на полі бою, обраному Росією. Замість цього Україна, схоже, перекроює карту, щоб включити в неї ті місця, де ослаблені й сильно постраждалі російські сили самі окопалися на оборонних позиціях", - зазначають автори матеріалу.

Контратака ЗСУ під Херсоном

Як писав УНІАН, напередодні радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що українські військовослужбовці пішли в контрнаступ на Бериславському напрямку і вже просунулися на 9 кілометрів. За його словами, окупантів вибивають з третьої лінії оборони, яку ті вибудовували раніше. У ОК "Південь" кажуть, що внаслідок контрнаступних дій на півдні ворог зазнав суттєвих втрат і зайняв оборону на невигідних і недообладнаних позиціях.

Військовий експерт Олег Жданов висловив думку, що російські війська намагаються обладнати позиції, побудувати військові бази і закріпитися в Херсонській області, проте вони не встигнуть цього зробити.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк запевняв: щойно Росія виснажиться і втратить наступальний потенціал, а Україна накопичить достатньо сил - південь нашої країни обов'язково буде звільнений. За його словами, "це не питання одного дня або місяця, але і не питання року".