Піонтковський заявив, що група "Саллівана-Бернса" веде брудну гру проти України - передача F-16 може не відбутися в цьому контрнаступі / фото - Wikipedia

Проти України, прикриваючись особливостями процесів американської бюрократії, веде приховану гру команда чиновників, наближених до президента США Джо Байдена.

Політолог Андрій Піонтковський порівняв їх дії з "мирними ініціативами" лідера Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. За його словами, риторика останнього - давно вже не новина для Києва. Він веде цинічну гру на свою користь і, ймовірно, все ж доб'ється від Путіна відновлення зернової угоди в рамках особистої зустрічі, яка може відбутися в серпні. Як відомо, Москва заявила про вихід з угоди 17 червня, пригрозивши посиленням дестабілізації і небезпеки у водах Чорного моря.

"Це абсолютно цинічна гра Ердогана, він прекрасно розуміє, що ніяких мирних переговорів (з Україною - УНІАН) Путін не хоче реальних. Він виконує якийсь ритуал, є речі які йому дуже потрібно отримати від Путіна", - заявив Піонтковський.

Політолог зазначив, що два роки тому Ердоган вже діяв "силовими" методами на зустрічі з Путіним в Сочі: "Путін йому поступився тоді в трьох найважливіших напрямках, де по суті турецькі і російські війська протистояли один друг - в Карабасі, Сирії та Лівії, але отримав від нього обіцянку "миротворствувати". Ердоган негайно поїхав до Львова, вони зустрічалися після зустрічі з Путіним із Зеленським", - зазначив Піонтковський.

У цьому контексті стає більш тривожно від риторики, яку просуває одна з груп американського керівництва. Зокрема, мова йде про Джейка Саллівана - радника президента США з національної безпеки, а також директора ЦРУ в адміністрації Байдена Вільяма Бернса. Піонтковський назвав їх групою "Салліван-Бернс".

"Вони набагато більш тривожні. Тому що у цієї частини керівництва донедавна був інструмент тиску на Україну щодо поставок озброєння... Вже ясно, що українцям не дадуть цю зброю в рамках поточного контрнаступу: винищувачі F16 і далекобійні ракети. Це, в тому числі, попри всі бюрократичні пояснення про пілотів, льотчиків і аеродроми з боку США - один з інструментів тиску", - вважає Піонтковський. 

За його словами, вони хочуть домогтися на полі бою в Україні "почесної нічиї" для Путіна. 

"Вони (Салліван-Бернс - УНІАН) хочуть цієї почесної "нічиї" для Путіна. Ось це серйозне питання. Так що "мирні ініціативи" Ердогана ми можемо винести за дужки", - вважає Піонтковський. 

Україні "не світять" винищувачі F-16 цього року

Нагадаємо, 16 серпня речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Гнат заявив, що Україні не варто чекати поставки винищувачів F-16 з боку США та країн-партнерів. Літаки потраплять до ЗСУ не раніше весни 2024 рік, уточнював Гнат.

Нещодавно видання Washington Post повідомило, що на території США навчання першої групи українських льотчиків на F-16 завершаться тільки влітку 2024 року. При цьому координатор Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі уточнював, що США і партнери роблять все, щоб цей процес якомога швидше стартував.

Як відомо, 11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі частина союзників України зафіксувала наміри тренувати українських льотчиків на F-16, підписавши спільний меморандум

Вас також можуть зацікавити новини: