Олексій Савічев поскаржився, що переховується в РФ / фото ua.depositphotos.com

У Росії знайшли 48-річного члена приватної військової компанії "Вагнера" Олексія Савічева, який зізнався у звірячих вбивствах підлітків на Донбасі.

"Вагнерівець" стверджує, що за інтерв'ю отримав від російського правозахисника Володимира Осєчкіна, який є засновником правозахисної організації Gulagu.net, 10 тисяч рублів, повідомляє видання "Верстка" в Telegram.

За словами найманця, правозахисник сам з ним зв'язався. Савічев стверджує, що погодився на розмову, щоб "просто пожерти, щоб вижити". Член ПВК "Вагнера" поскаржився, що після інтерв'ю отримував погрози, і тепер він боїться розправи і бігає по РФ, як щур.

Відео дня

"... Він (Осєчкін - Ред.) мені дав 10 тисяч рублів... безпеку... я забезпечую собі сам, мені вже приходили погрози, дзвонять, пишуть - ходи, озирайся. Я виїжджати з країни не хочу... я розповів лише 10% того, що можна було розповісти. І за ці 10% я зараз ховаюся, як щур бігаю по Росії", - заявив Савічев.

Крім того, він розповів, що не має дома. "...Я буду ховатися, а що робити, у мене вибору немає. Я боюся, що мене можуть вбити. Але я і на вулиці б помер. Яка різниця, що я там здохну на вулиці, що тут, тим більше, у мене ВІЛ", - стверджує він.

Хто такий Олексій Савічев - що про нього відомо

Журналісти з'ясували, що Олексій Савічев отримав вісім років колонії за умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило смерть, і відбував термін у Воронезькій області РФ. Савічев стверджує, що з колонії поїхав воювати в Україну у складі ПВК восени 2022 року. За словами найманця, він підписав контракт з ПВК "Вагнера" 2 вересня 2022 року - за три місяці до того, як закінчувався його термін. За відомостями журналістів, ув'язнений мав вийти на свободу 24 грудня.

Володимир Осєчкін стверджував, що Савічева помилував російський диктатор Володимир Путін. На фронті найманець нібито став командувати розвідгрупою. Тим часом, журналісти не змогли знайти докази того, що Савічев дійсно був на фронті.

Савічев в інтерв'ю Осєчкіну розповів, що був наказ - у Бахмуті Донецької області всіх, кому 15 років і більше, одразу розстрілювати без слів. Були розстріляні 20-24 людини, з них людей 10 - 15-річні та 17-річні підлітки.

Зізнання "вагнерівців" про звірства в Україні - важливе

Один з командирів підрозділу "Вагнера" Азамат Улдаров в інтерв'ю розповів, що власник ПВК Євген Пригожин наказав вбивати дітей і цивільних.

За його словами, тільки в одному з підвалів Бахмута 18 березня було вбито десь 300-400 осіб, зокрема, приблизно 40 неповнолітніх. Також найманець зізнався, що зробив контрольний постріл у маленьку дитину.

Офіс Генпрокурора України вже розпочав перевірку у зв'язку з публікацією відеодзвінків членів ПВК "Вагнера" про вчинення військових злочинів в Україні. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначав, що злочинці мають бути жорстко і справедливо покарані.

За даними Gulagu.net, прес-служба Пригожина вже поширила фейки нібито про те, що командирів найманців примусили до розмови.

"... у ніч з 17 на 18 квітня Улдаров і Савічев повідомили про погрози вбивством з боку Пригожина і його спільників і попередили, що можуть під загрозою вбивства озвучити будь-яку версію Пригожина. Всі записи від і до спілкування з моменту знайомства і до публікації свідчень 17.04.23 зафіксовані, все спілкування відбувалося при аудіо і відеофіксації в присутності свідків і звичайно ні про який шантаж чи погрози мови бути не може у принципі...", - зазначили в організації.

Вас також можуть зацікавити новини: