Україна вже вразила кілька російських НПЗ / Колаж УНІАН, скріншоти

Удари по нафтопереробних заводах Росії показали, що це їх слабке місце, і у ворога почалася істерика.

Про це сказав ветеран російсько-української війни, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в ефірі "Espreso.TV", коментуючи ситуацію щодо інтенсивного обстрілу протягом останнього тижня території України, зокрема, об’єктів критичної інфраструктури після зими.

Він зазначив, що росіяни з цими ударами по українській інфраструктурі припізнилися. "Минулої зими вони хотіли зробити нам великий блекаут, щоб було темно, холодно, вважаючи, що населення в тилу впаде в депресію і вимагатиме від влади капітуляції. Але ця ворожа стратегія спрацювала з точністю до навпаки, бо люди тільки об’єдналися", - наголосив Дикий.

Відео дня

Він зазначив, що не живе "у голові у Путіна", щоб точно сказати причини таких інтенсивних ударів по Україні за минулий тиждень, але це схоже на істерику.

"Це така істерична реакція – спроба знайти щось у відповідь на те, що Україна таке намацала слабке місце у цьому "колосі на глиняних ногах". Ми з вами воюємо проти божевільної бензоколонки. Росія і нафта це майже синоніми. І це єдине джерело надходження валюти", - наголосив Дикий.

За його словами, в Росії нафти і газу немало, але переробних і транспортних потужностей не так багато, і зроблено все дуже по радянське – декілька гігантів є, які дуже вразливі. "І враження кожного з них це є дуже серйозний відсоток від загальної їхньої нафтопереробки", - зазначив експерт.

Він додав, що їхнє ППО не здатне прикрити ці НПЗ, бо з точки зору захисту великі розміри Росії є мінусом. За його словами, Україна б’є по технічних вузлах, для відновлення яких потрібно багато часу, а також необхідні західні деталі, які під санкціями. "А там жодного російського вузла в обладнанні немає. І це не чіпи, які можна наколупати з мікрохвильовок чи пральних машин і в сумках в Росію позавозити. Це абсолютно інша історія. Тут санкції не обійдеш. Україна знайшла слабке місце Росії, знайшли куди бити", - наголосив Дикий.

Він нагадав, що спочатку був "вкид" в інфопростір, що США забороняють Україні бити по НПЗ. "А нам зараз байдуже хто нам вєліт, а хто не вєліт. Ми побачили, що це працює, що санкції Буданова виявляються набагато ефективніші, ніж санкції від Байдена. Ми їх продовжимо", - сказав Дикий.

За його словами, палаючі НПЗ по всій Росії від їх електорату не приховаєш. Він зазначив, що тому ворог намагається показати, що удари по НПЗ не залишаться безкарним для України. "Швидше за все, росіяни по якихось закритих каналах будуть посилати сигнали Україні : "Припиніть чіпати нашу нафточку і ми тоді відчепимося від вашої енергетики". Такий собі розмін. І нам в ніякому разі на цей розмін не можна йти. Перетерпимо, переб’ємося. Але треба добивати оце слабке місце, яке ми в них намацали", - наголосив Дикий.

Удари по російських НПЗ - подробиці

Як повідомляв УНІАН, за оцінкою Міноборони Британії, удари по об'єктах Росії вивели з ладу щонайменше 10% потужностей російських НПЗ. За останній час Україна атакувала 12 російських нафтопереробних заводів за допомогою безпілотників. Зокрема, 15-16 березня було завдано ударів одразу по трьох великих НПЗ у Самарській області.

Деякі з найвіддаленіших об’єктів, які піддалися атаці, знаходяться приблизно за 900 км від України, що підкреслює зону дії атак українських БПЛА.

Президент України Воолодимир Зеленський зазначив, що минулого тижня російські окупанти застосували проти України більше тисячі засобів повітряного нападу – ракети, дрони-камікадзе та авіабомби. За тиждень російські терористи застосували майже 190 ракет різних типів та майже 140 "Шахедів", ще майже 700 керованих авіабомб. Зеленський наголосив, що жодного тижня не було за понад два роки цієї війни, коли б Росія утрималася від терору.

Вас також можуть зацікавити новини: