Путіну залишилося не довго / фото REUTERS

Оточення президента РФ Володимира Путіна розуміє, що війна в Україні програна. Прибравши Путіна, Кремль почне випрошувати у Заходу капітуляцію на більш вигідних умовах.

Такий прогноз дав політолог Андрій Піонтковський в ефірі FREEДОМ.

За словами експерта, зараз настає останній період діяльності Путіна в Росії.

"Він погіршує позиції всього свого оточення. Його оточують такі ж негідники, як і він: вони всі жадали знищення України, всі підтримували цей проект. Але більшість людей з нормальною психікою зрозуміли, що війна програна", - говорить Піонтковський. 

Водночас, як стверджує політолог, перед оточенням Путіна стоїть набагато більш важливе завдання.

"Так, вони не перестали ненавидіти України, але для них більш актуально зберегти владу і величезну власність в Росії, в країні, що зазнає поразки. Лінія Кремля зараз - всіма засобами, за допомогою міжнародних посередників домагатися перемир'я, припинення вогню, але якось зафіксувати якісь захоплені позиції і знайти якусь м'яку форму відступу, не ганебного збереження при владі", - стверджує Піонтковський.

Після виступу в Самарканді Путін зрозумів, що мирного відступу немає, що його ж соратники дуже скоро від нього позбудуться. Оскільки без нього їм легше буде домовлятися із Заходом і може бути навіть з Україною, зазначає Піонтковський. 

"Путін вже вирішує питання своєї особисто влади, збереження своєї посади, тому що в російській системі, втративши владу, він втратить і життя. Але це довго тривати не може. Дві серйозних, яскравих перемоги українських військ і для мене очевидно, що оточення від нього (Путіна - ред) позбудеться і спробує знайти більш м'які умови капітуляції, ніж ті, з якими їм би довелося зіткнутися при збереженні Путіна", - упевнений політолог.

Мобілізація в РФ 2022 і спроба анексії Росією низки областей України

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію російських військовослужбовців запасу на війну з Україною. Також Путін, говорячи про ядерну зброю, заявив, що використає всі наявні засоби у разі нібито появи загрози територіальній цілісності РФ. У своєму екстреному виступі, присвяченому оголошенню часткової мобілізації у РФ, він сказав: "Всі, хто намагається шантажувати нас таким чином, повинні знати, що роза вітрів може розвернутися і в їхній бік".

Російські загарбники 23-27 вересня провели на окупованих частинах чотирьох областей України псевдореферендуми. У Херсонській та Запорізькій - про вихід зі складу України та приєднання до Росії, у Донецькій та Луганській - про приєднання до РФ.

Жителі захоплених російськими загарбниками територій не хотіли брати участі у псевдореферендумах, тому їх окупанти змушували голосувати під дулами автоматів. За результатами, які продемонструвала російська пропаганда, більше 90% учасників "референдуму" проголосували "за".

Низка країн, зокрема, ЄС та США, оголосили, що не визнаватимуть результати фейкового голосування.

Путін 30 вересня оголосив про анексію частин чотирьох областей України і запропонував Києву перемовини.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що домовитись про співіснування з Путіним неможливо, тому Україна буде вести діалог з іншим президентом РФ. Глава держави переконаний, що "тільки шлях посилення України і вигнання окупантів з усієї її території повертає мир".

Вас також можуть зацікавити новини: