Місце найзапеклішого протистояння окупантам - "Азовсталь" / фото УНІАН

Найгарячішою точкою у Донецькій області залишається Маріуполь. Там пошкоджено або зруйновано понад 90% інфраструктури. Окупанти вбивають мирних жителів та приховують сліди своїх злочинів. 

УНІАН розповідає про ситуацію в Маріуполі в середу, 4 травня, в режимі онлайн:

21:41 Такий вигляд має стихійний ринок у зруйнованому Маріуполі. Люди продають те, що в них залишилося, що змогли зберегти чи знайти, а поряд знаходяться могили загиблих із саморобними хрестами. У ще нещодавно квітуче та сучасне українське місто прийшло смердючий "російський світ".

Відео дня

21:11 У Маріуполі залишається близько 2000 російських військовослужбовців або еквівалент двох батальйонно-тактичних груп. Про це заявив речник Міноборони США на брифінгу. За його словами, 10 російських БТГ, виділених для міста, тепер намагаються рушити на північ і зупинилися "або для створення кращих оборонних позицій, або для перегрупування" на південь від Великої Новосілки. Чиновник сказав, що решта сили в Маріуполі та його околицях можуть включати у тому числі чеченців. За його словами, російський військовий прогрес в Україні "залишається повільним та нерівномірним" на півночі країни.Чиновник додав, що хоча росіяни переміщують свої операції на південь, вони стикаються з великим опором українців.

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

20:18 Зв'язок із українськими військовими на "Азовсталі" станом на 18:00 є, однак на території заводу тривають важкі бої, повідомив співкомандир полку "Азов-Київ" Жорін. За його словами, російським військовим вдалося частково прорватися до заводу на одному з напрямків, про "захоплення" території говорити рано.

19:41 Арахамія підтвердила, що окупаційні війська прорвалися на "Азовсталь" "Другий день продовжуються спроби штурму заводу. Російські війська на території "Азовсталі" вже знаходяться", - сказав Арахамія у коментарі Радіо Свобода, пославшись на слова командира полку "Азов". Подробиць він не навів.

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

19:00 У Маріуполі війська РФ продовжують блокувати та атакувати українських військових в районі "Азовсталі". На окремих ділянках вони поновили наступ, аби взяти під контроль території заводу, однак безуспішно, повідомили в Генштабі.

18:01 Олексій Арестович поки що не підтверджує прорив росіян на "Азовсталь" "По-перше, дуже багато вкидань. По-друге, дуже багато емоцій. Тобто незрозуміло, хто що сказав, а потім підхопили та понесли. Дочекаємося офіційних повідомлень, бо вони багато разів перевірені. Міноборони дуже докладно все перевіряє, щоб не вводити людей в оману", – сказав він.

17:32 Окупанти запустили Маріуполем перші автобуси, всього їх буде два.

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

16:59 Окупанти продовжують знищувати "Азовсталь"

16:36 Від авіаудару по драмтеатру Маріуполя загинули майже 600 людей, йдеться в розслідуванні Associated Press. Матеріал базується на свідченнях 23 містян, які вижили під час бомбардування, рятувальників і людей, близько знайомих з укриттям у драмтеатрі. Також журналісти використовували плани приміщень театру, фото та відео, зроблені всередині

16:05 Порт Маріуполя. Окупанти продовжують почуватися господарями 🤦🏻‍♀️

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

15:15 Рашисти прорвалися на територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі, де перебувають українські військові та мирні громадяни. Цією інформацією поділилося видання "Українська правда" з посиланням на свої джерела. Ці дані частково підтвердив мер міста Вадим Бойченко в ефірі національного телемарафону. "Сьогодні йдуть важкі бої на території нашої фортеці, "Азовсталь". Наші хлопці боронять цю фортецю, але дуже важко, бо працюють цією фортецею з важкої артилерії, працюють танками, працює авіація, кораблі підійшли і теж гасять цією фортецею", — заявив Бойченко. Чекаємо на подробиці і віримо в незламних захисників Маріуполя!

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

15:13 У Запоріжжі на просп. Соборний, 150а відкрився другий центр допомоги Я Маріуполь. Тут надається повний спектр послуг: від видачі гуманітарних пакетів, медичної та психологічної допомоги до юридичних консультацій та працевлаштування. Загалом в Україні відкриється 16 таких центрів.

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

13:42 Волгодонська 12 (фото).

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

12:27 Евакуаційні автобуси із Маріуполя вже виїхали у напрямку Запоріжжя, — глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

12:01 У Маріуполь прибув топ-чиновник Кремля: готує "парад перемоги" у зруйнованому місті.

11:33 Знайдено місцезнаходження та встановлені подробиці про 300 маріупольців, депортованих до Владивостока. Людей розселили у селищі Врангеля у будинку щось в середньому між готелем та гуртожитком. грошей не видають, можливості вийти на зв'язок немає. Речами не забезпечують. Документів люди не мають. Обіцяють, що за два тижні закінчать бюрократичні процедури з оформлення та переселять до інших міст. Джерело – радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Війна РФ проти України: ситуація в Маріуполі в режимі онлайн в середу, 4 травня

11:11 Маріуполь. Окупанти продовжують підготовку до параду розбирати завали в Центрі міста, зокрема Драм театру. Розбирання завалів, за виключенням техніки, проводять маріупольці. Робота за їжу - найкраща ілюстрація "перемоги" окупантів.

10:32 Свободи 100 (відео).

09:17 Офіційно. Евакуація. За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погоджена евакуація мирного населення до Запоріжжя.

Точки збору:

- Маріуполь (Порт Сіти) - 8:00

- Луначарське кільце біля Бердянську - 10:00

- Токмак - 15:00

- Василівка - 16:00

Є можливість приєднатися, на власному транспорті - збір на Токмаку.

Просимо максимального поширення інформації.

09:07 Щодо сьогоднішньої евакуації з Луначарського кільця (біля Бердянська): "Дуже прошу скоріше збиратися на точку евакуації. Евакуація обов'язково буде", - Ірина Верещук.

06:00 Президент України Володимир Зеленський вірить у шанс врятувати всіх інших українців з маріупольського заводу"Азовсталь". Він також підкреслив, що перші врятовані з Маріуполя - "це ще не перемога, але вже результат".

05:45 Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив про двох загиблих у Маріуполі за минулу добу. Подробиць загибелі він не уточнив.

Нагадаємо, у травня мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що з бомбосховищ, що розташовані на території "Азовсталі", вдалося вивести більш як 100 людей.

Вас також можуть зацікавити новини: