ЗСУ активно імпровізують на полі бою / Колаж УНІАН, фото СБУ, фото Генштаб ЗСУ

Вторгнення Росії в Україну часто змушувало ЗСУ застосовувати новаторські підходи та імпровізацію у своєму захисті. Як пише Business Insider, незважаючи на допомогу західних союзників, українські сили також покладаються на свою власну спритність і креативність на полі бою, вигадуючи імпровізовані рішення, щоб взяти гору над російською армією.

Видання наводить 9 прикладів таких бойових хитрощів, за допомогою яких українські солдати максимально використовують те, що в них є, щоб завдати удару по російських силах.

"Метафора МакГайвера"

Це відсилка до телешоу 1980-х років, у якому головний герой знаходив революційні рішення за допомогою найпростіших матеріалів.

Відео дня

Так і українські сили часто під час знищення російських військ, транспортних засобів, літаків і військових кораблів використовують методи, що включають змішування зброї західного виробництва зі зброєю радянської епохи, яка вже є в їхньому арсеналі.

"Кошмармобіль"

Одним із таких прикладів гібридної зброї є імпровізована система залпового вогню, яку українські сили встановлюють на кузови цивільних пікапів.

"Завдяки своїй ефективній мобільності та смертоносній потужності реактивних вибухових снарядів українські сили заслужено охрестили цю машину "Кошмармобіль", - зазначає BI.

Ракети "Нептун"

У квітні 2022 року Україна продемонструвала міць своїх ракет "Нептун", потопивши головний корабель Чорноморського флоту Росії - ракетний крейсер "Москва".

Наступного року, після доопрацювання ракети, Україна почала використовувати її для ударів по Криму, внаслідок яких було знищено пару дорогоцінних російських систем ППО С-400.

Дрони "Морський малюк"

Хоча в України немає належного військово-морського флоту, їй все ж вдалося вивести з ладу майже третину російських військових кораблів. Українські сили використовували безпілотні морські дрони, які отримали влучне прізвисько "Морські малюки", щоб завдати серйозної шкоди російським суднам.

Дрони-камкадзе

Українські сили також використовували саморобні дрони-камікадзе, виготовлені з недорогих аматорських FPV-дронів, здатних нести вибухівку, прикріплену стяжками і стрічкою.

Відносно дешеві українські дрони не обов'язково можуть зрівнятися з баражуючими боєприпасами більш високого класу, але вони можуть завдавати удару, використовуючи боєголовки РПГ і пластикову вибухівку. Таким чином дрон вартістю кілька сотень доларів може знищити танк вартістю в мільйони. І вони можуть досягти таких областей, які інші види зброї не можуть досягти з такою точністю.

Використання трофейних російських танків

Україна покладається на зброю, надану партнерами, але також використовує зброю, захоплену у ворога. Україна отримала багато російської техніки, зокрема російські основні бойові танки, але їй часто доводиться проходити ремонт, перш ніж її можна буде використовувати в бою. А українці не завжди мають доступ до запчастин.

"Надходили повідомлення про те, що українці зверталися до російської служби технічної підтримки, коли їхнє захоплене обладнання не працювало належним чином".

Решітки на танках

Українські сили, як і російські, будують імпровізовані танкові "захисні козирки", щоб захистити бронетехніку від ударів дронів, - хоча крихкої імпровізованої броні регулярно виявляється недостатньо.

Незвичайна ракетна установка

Імпровізовані інновації України не обмежуються лише землею. Війська встановили на винищувачі МіГ-29 ракети AGM-88 HARM, призначені для виявлення радіолокаційних систем. Це безпрецедентне озброєння для українських літаків радянської розробки через їхнє західне походження і початкову несумісність.

Зброя FrankenSAM

Прагнучи зміцнити свої критично важливі можливості протиповітряної оборони, українські солдати також об'єднали західні ракети класу "земля-повітря" і пускові установки радянських часів у рамках програми, яку американські офіційні особи назвали програмою FrankenSAM. Назва є відсиланням до "Франкенштейна" та абревіатури від ракети "земля-повітря".

Муляжі

Якою б корисною не була справжня зброя, Україна також використовує фальшиву, щоб обдурити Росію.

Повідомляється, що Україна розмістила підроблені дерев'яні ракетні установки HIMARS, щоб відвести вогонь від реальних цілей. Українські солдати також виготовили саморобні радіолокаційні відбивачі, перепрофілювавши старі бочки з російською нафтою. 

Новини війни

У ніч на п'ятницю, 5 квітня, гучні вибухи прогриміли в Морозовську Ростовської області, де дислокується військовий аеродром окупантів.

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв повідомив, що Морозовськ нібито атакували 40 безпілотників. Вранці Міноборони РФ заявило, що збило вночі 53 "київських" БПЛА. За інформацією джерел, на аеродромі знищено щонайменше 6 російських літаків.

А, як прогнозує BILD, Україна незабаром застосує по Росії далекобійні дрони, які зможуть атакувати Урал і Заполяр'я.

Вас також можуть зацікавити новини: