Експертка зазначила, що один зі сценаріїв передбачає повну поразку України / фото Генштаб ЗСУ

Є чотири сценарії розвитку подій в Україні. Лише один гарантує перемогу Києва у війні з російськими окупантами.

Системна аналітикиня Наталя Глоба в ефірі "Теми з Мосейчук" зазначила, що згідно з першим сценарієм, Україна успішно проведе мобілізацію, розгорне промислово-воєнний комплекс, облаштує фортифікаційні споруди, а також отримає допомогу Заходу. За її словами, це хоч і довгий, але шлях до перемоги над Росією.

"Другий сценарій передбачає, що Україні нададуть необхідну допомогу, а ми не проведемо нормально мобілізацію і погано впораємося з фортифікацією. Це дуже поганий сценарій, але не катастрофічний. У цьому випадку ми будемо змушені підписати тимчасове перемир'я, яке Росія дуже швидко порушить", - пояснила аналітик.

При цьому вона вказала, що найгірше в цьому сценарії - втрата репутації.

"Щоб нам далі допомагав Захід, ми повинні як мінімум демонструвати, що ми здатні виконувати своє домашнє завдання. В іншому разі підтримка зменшиться, а через деякий час Росія відновить свої сили і знову на нас нападе. Це відстрочена поразка", - підкреслила Глоба.

Згідно з третім сценарієм, Україна провела мобілізацію, а зброю Захід не надав, але Київ розвиває своє виробництво.

"У цьому випадку в нас варіант тривалої війни на виснаження, яка може тривати десятиліттями. Цей сценарій не реалізується, тому що ця війна не влаштовує всіх партнерів і не партнерів теж. Він призведе до того, що в Росії теж почнуться проблеми", - вважає експерт.

Також вона розповіла, що є і найгірший сценарій розвитку подій - Україна не впоралися з домашнім завданням і Захід не дав зброю, але це поразка.

Мирні переговори з РФ - останні новини

В Офісі президента заявили, що компроміс у відносинах із РФ неможливий без перемоги на полі бою.

Водночас колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс зазначив, що Росія і Україна виснажені війною, що може створити потенційне вікно для переговорів наприкінці цього року.

Президент РФ Володимир Путін публічно натякнув, що буде відкритий до переговорів про припинення війни в Україні на умовах Москви. Крім того, видання WSJ опублікувало можливі контури угоди.

У документі від 15 квітня 2022 року зазначено, що учасники переговорів з обох боків намагалися припинити бойові дії, погодившись перетворити Україну на "постійно нейтральну державу, що не бере участі у військових блоках", позбавивши її можливості відновлювати свою армію за підтримки Заходу і залишивши Крим під фактичним контролем Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: