ЗСУ вже не раз били по Енгельсу / фото MAXAR

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що особливістю удару по злітно-посадковій смузі авіабаз Енгельс-2 і Дягілєво стало знищення і пошкодження літаків стратегічної авіації, а це непоправна втрата для РФ.

Він зазначив, що на сьогодні РФ нездатна будувати літаки Ту-95МС і Ту-22М з нуля. "Наприклад, Ту-95МС в РФ не виробляється взагалі, а Ту-22М3 і Ту-160 імітують виробництво за допомогою складання старих радянських заділів. Тобто, збирають літаки із запчастин і фюзеляжів, які залишилися незібраними після розпаду СРСР і називають це складанням з нуля", - зазначив аналітик.

Коваленко підкреслив, що точно так само йдуть справи і з тактичною авіацією. Наприклад, у 2022 році російські ВКС отримали всього 29 нових літаків. У першій половині 2023 року росіяни отримали не більше 10 нових бойових літаків тактичного рівня.

Відео дня

За словами експерта, в цілому у РФ з виробництвом тактичної авіації, важко приховувані проблеми: з 2014 року це різке скорочення виробництва від 101 до 20-30 літаків на рік, в тому числі з навчально-бойовими Як-130. 

"Очевидно, що аеродроми знаходяться... поблизу з Україною, не гарантують безпеки техніці і персоналу і їх слід відводити глибше в безкраї російські зелені далі", - зазначив експерт і додав при цьому, що відводити техніку росіяни не поспішають.

Він пояснив, що РФ не має достатньої кількості аеродромів, які могли б розмістити у себе техніку, що переміщується з західних регіонів глибше, в центр і навіть на схід.

"У той час як в СРСР по всій країні були сотні військових аеродромів, в РФ цю кількість оптимізували під кількість тієї авіації, що у неї є. На перший погляд раціональна оптимізація, але - ні", - зазначив аналітик.

Ситуація на авіабазі Енгельс

По цій авіабазі відбувалися прильоти, в результаті яких була знищена ворожа авіація. Через це росіяни вирішили намалювати бомбардувальники Ту-95. Мистецтво зафіксував супутник компанії Planet Labs. Фотографії датовані 29 вересня. На кадрах видно дві досить реалістичні двовимірні приманки. І все б нічого, але ці приманки можуть бути сприйняті як справжні літаки тільки на зображеннях від застарілих супутників, зазначають журналісти порталу The Drive.

Вас також можуть зацікавити новини: